29-07-2015  De vraag of er een fiscale bijtelling voor de auto van de zaak van toepassing is, is aan de belastinginspecteur om te beantwoorden. Hij of zij moet bewijzen dat de werkgever de auto aan de werknemer ter beschikking heeft gesteld. Dit besliste de Hoge Raad recent in een fiscale procedure waarbij het draaide om de vraag  wie, werkgever of Belastingdienst, de terbeschikkingstelling van de auto moet bewijzen.

De zaak

De zaak die bij de Hoge Raad voorlag was als volgt:

Een werkgever heeft twee personenauto’s die vooral worden gebruikt voor het vervoer van hotelgasten, maar ook voor verhuur aan de hotelgasten en voor incidenteel vervoer van werknemers voor vergaderingen. De sleutels van de auto’s worden bewaard in een afsluitbaar kastje in het pand van de werkgever. Slechts twee werknemers hebben toegang tot dit kastje. Dit zijn de werknemers die ook gebruik maken van de auto’s. Het gebruik van de autosleutels door de werknemers noch de ritten zijn geadministreerd. Volgens de werkgever betrof het dan ook alleen maar zakelijke ritten en stonden de auto’s ‘achter het hek’. Hiervoor is een zogenaamde goedgekeurde uitzondering van toepassing, waarvoor geen fiscale bijtelling bij het loon van de werknemer hoeft te worden gerekend.
De belastinginspecteur is het hier niet mee eens en legt de werkgever zowel een naheffingsaanslag als een boete op. De belastinginspecteur legt hiermee de bewijslast van het niet ter beschikking stellen van de auto’s aan de werknemers bij de werkgever. De werkgever is het hier niet mee eens en het geschil is uitgevochten tot de hoogste rechterlijke instantie, de Hoge Raad.

De uitkomst is duidelijk: het is de belastinginspecteur die moet bewijzen dat er sprake is van terbeschikkingstelling van een auto van de zaak aan de werknemer.

Bestelauto van de zaak? Wel of geen fiscale bijtelling?

De aannemer, hovenier of installateur die bestelauto’s van de zaak aan hun werknemers verstrekken voor de uitoefening van hun werk, moeten fiscale bijtelling (dit is loon in natura) berekenen als ook privé met deze auto’s wordt gereden. Er bestaan ook uitzonderingen op deze hoofdregel. De bestaande vrijstellingen voor de bijtelling die voor bestelauto’s bestaan, heeft EVO in één praktisch en overzichtelijk document gezet.