06-01-2015  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de jaarlijkse Energielijst en Milieulijst gepubliceerd. Investeringen in bedrijfsmiddelen uit die lijsten komen in aanmerking voor fiscale energie-investeringsaftrek (EIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bedrijfsauto’s

Een aantal investeringen in bedrijfsauto’s komt voor extra fiscale aftrek in aanmerking. Zo is bij aanschaf van een lzv energieaftrek mogelijk voor de dolly. Ook in aanmerking komen de zijafscherming tussen de wielen van trekkers, bakwagens, aanhangers en opleggers. Andere aftrekposten zijn mogelijk voor de hybride power take off (PTO) aandrijving, de bandenspanningsregeling en het start-stopsysteem voor vrachtauto’s.

Cruise control

Op de Milieulijst 2015 staan verder onder meer de lichtgewicht kipbak, de stille vrachtauto en de adaptieve cruise control voor vrachtverkeer. Ook elektrisch transport krijgt dit jaar weer fiscale investeringssteun door extra aftrekposten voor elektrische bedrijfsauto’s en laadpalen.

Koelauto

Veel aftrekposten zijn er in het koelvervoer. Op de Energielijst staat de lichtgewicht koellaadbak voor bestelauto’s en voor alle koelauto’s de koelsystemen die gebruik maken van CO2 als koelmiddel. Op de Milieulijst staan verder de  geluidarme opbouw en koeling op zonnecellen of remenergie. Voor bestaande koelauto’s is de aanschaf van een gesloten roetfilter aantrekkelijk gemaakt.

Magazijnen

Fiscale steun is er voor de bouw en renovatie van bedrijfsgebouwen die aan hoge eisen van duurzaamheid voldoen. Voor intern transport geldt de energiesubsidie op de aanschaf van hoogrendement laders voor tractiebatterijen.