Flink deel exporteurs verwacht omzetdaling door brexit

Verenigd Koninkrijk voor het eerst in de top-10 omzetdalers in onderzoek Trends in Export

27-03-2019  Nu de brexit snel dichterbij komt, neemt het pessimisme onder Nederlandse exporteurs toe. Drie op de tien ondernemers verwachten dat de omzet dit jaar gaat dalen, zo blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Export’ van Atradius en evofenedex. Overigens beschouwt 63 procent van de exporteurs het Verenigd Koninkrijk (VK) nog steeds als belangrijke afzetmarkt.

In het onderzoek, dat voor de 21e keer is gehouden, zetten ondernemers het VK voor het eerst in de top 10 van verwachte omzetdalers. Voor zeven op de tien ondernemers is dat echter geen reden om de handelsrelaties met het VK te verbreken. “Die bedrijven zien kennelijk mogelijkheden om hun bestaande business overeind te houden, los van het pond of wat dan ook”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. “In bepaalde sectoren zien die bedrijven nog steeds mogelijkheden. Of die bedrijven hebben een lokale vestiging waarmee ze doorkunnen.” Toch zijn er nog steeds risico’s bij met name kleine ondernemers, stelt Koopman. “Mijn gevoel is dat ze de brexit en de impact nog steeds onderschatten.”

Daling pond

Bedrijven ondervinden nu al last van de brexit doordat de waarde van het Britse pond daalt, aldus Koopman. “Als die daling doorzet, iets wat we de afgelopen periode hebben gezien, is alles wat je factureert in ponden minder waard in euro’s. Daarnaast komt door die waardedaling de koopkracht van de Britten steeds verder onder druk te staan.” Het afdekken van het valutarisico kan helpen, maar uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de bedrijven die facturen in ponden verzenden dat doet.

Noors model

Als de ondernemers wordt gevraagd naar welk handelsakkoord tussen de EU en VK hun voorkeur uitgaat geven twee op de vijf het Noorse model op als favoriet. Noorwegen is geen lid van de EU, maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER), net als IJsland en Liechtenstein. De EER valt onder de interne markt van de EU waar een vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal geldt. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds gebonden is aan Europese regelgeving op het gebied van werkgelegenheid, consumentenbescherming, milieu en mededinging. Daarnaast blijft ook het vrij verkeer van personen van kracht. Ruim een kwart van de ondernemers geeft de voorkeur aan een ‘zachte brexit’ en ziet het liefst dat het Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie blijft. Eén op tien bedrijven vindt een harde brexit de beste optie.

De uitgebreide uitkomsten van Trends in Export 2019 worden woensdag 3 april gepresenteerd.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder