FNV en werkgevers vrachtluchtvaart: opdracht Dijksma positief

23-10-2017  Sharon Dijksma heeft Schiphol opdracht gegeven om snel een voorstel uit te werken voor het toekennen van extra vrachtvluchten en het herverdelen van vrijvallende vluchten.

Dit schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in een brief aan Air Cargo Netherlands (ACN). Vakbond FNV en vrachtluchtvaartwerkgeversorganisaties ACN, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageren positief op deze opdracht.

Economie

“De kans dat Schiphol een vooraanstaande luchthaven kan blijven in luchtvracht wordt hierdoor groter. Dat is goed voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid die verbonden is met luchtvrachtvervoer”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Stevige druk

Joost Sitskoorn, adjunct-directeur evofenedex: “De opdracht die de staatssecretaris aan Schiphol geeft, legt een stevige druk op de luchthaven. Schiphol moet binnen 4 weken met een goed voorstel komen om de positie van het vrachtvervoer te beschermen. We zullen alle middelen gebruiken om ze daarbij te ondersteunen. Het is van groot belang om hierbij rekening te houden met de positie van KLM, zodat er brede steun kan ontstaan voor het voorstel.”

Laat

De opdracht van de staatssecretaris komt te laat voor sommige luchtvrachtmaatschappijen, die al 30 vluchten per week hebben verloren. Zij zijn gedwongen uitgeweken naar buitenlandse luchthavens. Ook is het zeer de vraag of eventuele oplossingen op tijd komen voor de vrachtafhandelaren, waar op korte termijn verlies van banen dreigt.

“Natuurlijk hadden wij liever gezien dat een brief met de huidige inhoud veel eerder was gekomen”, zegt ACN-voorzitter Ivo Aris. “Maar het siert de staatssecretaris dat zij haar betrokkenheid bij de sector en de werkgelegenheid tot uitdrukking brengt op een van de laatste dagen van haar ambtstermijn. Om de toekomst van de luchtvrachtsector en daarmee de luchthaven Schiphol te waarborgen, blijft steun van de uitgaande en komende bewindspersonen bittere noodzaak.”

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder