Forse exportgroei ondanks toename handelsbelemmeringen

Goede handelsverdragen met andere landen zijn noodzakelijk om de handel te vereenvoudigen en handelsbelemmeringen weg te nemen.

12-10-2017 Nederlandse exporteurs exporteerden in augustus ruim 7 procent meer dan in augustus het jaar ervoor. Het importvolume was in augustus bijna 8 procent hoger dan in augustus 2016. Dit blijkt uit vandaag door het CBS gepubliceerde cijfers.

Volgens het CBS groeide in augustus vooral de export van machines en apparaten, chemische producten en personenauto’s. Gemiddeld genomen is de maandelijkse exportgroei dit jaar zo’n 5 procent ten opzichte van 2016. Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor zo’n 425 miljard euro aan goederen, maar de verwachting is dat het volume dit jaar ruim hoger is. Het belang van export voor de werkgelegenheid, ondernemers en de BV Nederland neemt daarmee verder toe. Ongeveer een derde van ons nationale inkomen verdienen we met handel en ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export, hun aantal groeit gestaag.

Brexit

Negatieve uitzondering is het Verenigd Koninkrijk. In de periode van januari tot en met juli van dit jaar nam de export met 2,2 procent af. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het enige land in onze top 20 van handelspartners, waarnaar het exportvolume daalde. De exportdaling is een direct effect van de onzekerheid die brexit met zich meebrengt. De brexit kost daarmee nu al geld. Uit een eerder onderzoek van evofenedex bleek al dat Engelse afnemers hun beslissingen uitstellen vanwege de onzekerheid over brexit.

Handelsbelemmeringen

Het aantal handelsbelemmeringen neemt wereldwijd in rap temp toe, waardoor Nederlandse bedrijven wereldwijd met steeds meer drempels en hindernissen moeten nemen. Uit een recent rapport van de Europese Commissie bleek dat het aantal handelsbelemmeringen in 2016 met 10 procent toenam, vooral doordat steeds meer landen protectionistische maatregelen instellen. Als ondernemersvereniging zijn wij bezorgd over deze trend, aangezien Nederlandse bedrijven daardoor steeds meer drempels en hindernissen over de grens moeten nemen. Goede handelsverdragen met andere landen zijn noodzakelijk om de handel te vereenvoudigen en handelsbelemmeringen weg te nemen. Wij roepen roept de Nederlandse overheid op zich in Brussel hard te maken voor het versneld afsluiten van nieuwe verdragen en pleiten daarbij voor transparant tot stand gekomen en op handel gerichte verdragen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder