Voorbereiding op brexit kost bedrijven ten minste twee maanden

Leestijd: 2 minuten

09-12-2020  De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie lopen nog, maar het is onzeker of er een akkoord ligt op 31 december. Er zijn sowieso veel veranderingen waar Nederlandse ondernemers mee te maken krijgen per 1 januari. Een belangrijke verandering voor bedrijven die geen ervaring hebben met het doen van douaneaangiftes, betreft de aanvraag van het EORI-nummer.

Omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie heeft verlaten en de transitieperiode afloopt op 31 december, veranderen de regels voor handel met het VK vanaf 1 januari 2021. Het aanvragen van een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) is een noodzakelijke stap, maar wel slechts een van de vele stappen in de voorbereiding. evofenedex heeft alle veranderingen gebundeld in een checklist met 65 praktische tips.

Brief van de Douane

Naar schatting komen ongeveer 35.000 bedrijven, vooral in het mkb-segment, vanwege de brexit voor het eerst in aanraking met de Douane. Een aanzienlijk deel van deze ondernemers ontving in oktober een brief van de Douane met een EORI-nummer. De resterende bedrijven, waaronder veel eenmanszaken, ontvingen vanwege privacywetgeving een brief met een link voor het aanvragen van dit nummer. De Douane ontvangt nu zo’n honderd aanvragen per dag. De doorlooptijd voor het aanvragen van een EORI-nummer is ongeveer een week.

Goede voorbereiding kost maanden

Vanaf 1 januari 2021 moeten ondernemers bij handel met het VK aangifte voor invoer of uitvoer doen. Omdat hiervoor veel uitwisseling van informatie nodig is, adviseren wij bedrijven hierover duidelijke afspraken te maken met hun handelspartners. Het hangt af van de afspraken tussen klant en leverancier wie verantwoordelijk is voor het doen van de in- en uitvoeraangiftes. Bedrijven die zelf verantwoordelijk zijn, kunnen overwegen de aangifte uit te besteden aan een douaneagent. Ook via deze weg kost een goede voorbereiding ten minste twee maanden. Dit betekent dus dat je pas in februari goederen kunt leveren of ontvangen als je nu  moet beginnen met het regelen van de formaliteiten.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder