Dag van de Gevaarlijke Stoffen in acht foto's

Radioactief afval op de veiligste plek in Nederland

De Dag van de Gevaarlijke Stoffen zit erop. Gastheer dit jaar was Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra). Covra is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval vervoert, verwerkt en vervolgens voor minimaal honderd jaar opslaat. De focus die Covra heeft op veilig werken dient als voorbeeld voor alle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Bekijk het verslag in acht foto's.

Zaal met 3D-bril
De Dag van de Gevaarlijke Stoffen werd geopend met een 3D-video over Covra en het werken met radioactief afval.

 

laag en middel radioactief afval
Laag en middel radioactief afval moet jarenlang bovengronds worden opgeslagen voordat het is uitgestraald.

 

habog
Het HABOG-gebouw met hoog radioactief afval is bestand tegen windhozen, gaswolkexplosies en zelfs de inslag van een vliegtuig. De buitenkant van de bijna twee meter dikke muren wordt iedere twintig jaar een tint lichter geschilderd om te symboliseren dat de straling in deze periode ook is verminderd. 

 

lithium
Onze bedrijfsadviseur gevaarlijke stoffen, Pascal Smetsers, licht in zijn breakout-sessie de laatste trends en ontwikkeling in het vervoeren en opslaan van lithiumbatterijen toe.

 

tamara onos
Tamara Onos en Mariska Droog (foto) waren aanwezig om aan de hand van eigen praktijkcasussen dieper in te gaan op de verplichtingen rondom blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

 

afvalstoffen
Wanneer is een stof een afvalstof en wanneer is deze stof gevaarlijk? Natasja Wakidjan, ruim 22 jaar werkzaam in de afvalbranche, vertelde de deelnemers welke wet- en regelgeving geldt met betrekking tot gevaarlijk afval en hoe deze in de praktijk toegepast kan worden.

 

patrick van veen
De dag werd afgesloten door de bekende gedragsbioloog Patrick van Veen. Vanuit Apemanagement doet hij onderzoek bij chimpansees en gorilla’s naar de biologische drijfveren van samenwerken en de complexiteit van communicatie.

 

tip veiligheid
Patrick van Veen gaf deelnemers meer inzicht hoe ze het gedrag van werknemers, zeker in een omgeving waar veiligheid hoog in het vaandel staat, kunnen beïnvloeden.

 

Meer evenementen

Heb je de Dag van de Gevaarlijke Stoffen gemist? Jaarlijks organiseren we diverse evenementen rondom het veilig vervoeren, verwerken en opslaan van gevaarlijke stoffen. In juni organiseren we de voorlichtingsbijeenkomst 'Veilig vervoeren en opslaan van lithiumbatterijen'. Op deze bijeenkomst gaan we dieper in op de actuele voorschriften voor het vervoer, de opslag en retourlogistiek van (lithium)batterijen en krijg je een inkijk in het logistieke proces van de één van de grootste logistiek dienstverleners in post en pakketten, namelijk PostNL.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder