Frankrijk: transportsector gaat meedoen aan protesten

Weer acties gepland voor komend weekend

06-12-2018  De twee Franse vakbonden CFT en FO houden vooralsnog vast aan hun oproep om vanaf zondag 9 december 22.00 uur te staken. Dit ondanks een overleg op het ministerie van transport vanochtend over de koopkracht van vrachtwagenchauffeurs en de procentuele toeslag op overuren. De overige vakbonden die ook bij dit overleg aanwezig waren, waaronder de CFDT, de grootste vakbond in de transportsector, hebben zich niet aangesloten bij deze oproep.

CFT en FO zullen de oproep tot staking pas intrekken als de werkgeversorganisaties een schriftelijke garantie geven voor het behoud van de procentuele toeslag op overuren.

Toeslag blijft van toepassing

De Franse transportminister heeft al bekendgemaakt dat deze procentuele toeslag op overuren van toepassing blijft, ondanks een recente beslissing van de Conseil d'État (de Franse Raad van State) over dit onderwerp die heeft geleid tot grote bezorgdheid bij de vakbonden, maar voor de CFT en FO is dit bericht van de Franse overheid niet voldoende.

Onrust andere sectoren

De regering probeert er alles aan te doen om de uitbreiding van de protestbeweging van de ‘gele hesjes’ naar andere sectoren te voorkomen. Er is echter onrust te bespeuren in andere sectoren, zoals de transportsector, het spoor, de landbouw en het onderwijs (lycea en universiteiten).

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder