13-04-2016  Vanaf 1 juli 2016 zal Frankrijk het voorbeeld volgen van Duitsland en een minimumloon invoeren om de concurrentie in het wegvervoer in Frankrijk eerlijker te maken.

Op dit moment hebben buitenlandse chauffeurs die in Frankrijk cabotageritten uitvoeren mogelijkerwijs een flink loonkostenvoordeel ten opzichte van vervoerders die Franse chauffeurs inzetten. Het minimumloon in Frankrijk zal, net zoals in Duitsland, niet gaan gelden voor vervoer dat enkel door het land gaat zonder daarbij te laden of te lossen in Frankrijk.

Uurloon

Het in Frankrijk geldende minimumloon zal 9,67 euro gaan bedragen. Chauffeurs die dus in Frankrijk werkzaamheden gaan verrichten, moeten straks kunnen aantonen minimaal dit uurloon uitbetaald te krijgen van hun werkgever. Mocht er een controle plaatsvinden dan moet de chauffeur ook zijn arbeidsovereenkomst kunnen tonen. Ook moet de onderneming een vertegenwoordiger in Frankrijk hebben die tot anderhalf jaar na de verrichte werkzaamheden documenten dient te bewaren.