03-03-2014  De milieuminister van Frankrijk, Philippe Martin, heeft aangekondigd dat de zogenoemde ecotaxe pas wordt ingevoerd nadat het gehele Franse belastingstelsel is herzien. Deze herziening zal niet voor 2015 zijn afgerond.

Heffing

De ecotaxe is een heffing die in Frankrijk moet worden betaald voor vrachtauto’s zwaarder dan 3,5 ton op nationale wegen, diverse regionale wegen en delen van de autosnelwegen.

Protestacties

Premier Ayrault stelde de invoering van de ecotaxe eind oktober uit na protestacties van boeren en vrachtautochauffeurs in Bretagne. Hierbij werden tolportalen en -installaties vernield. Ayrault noemde toen geen nieuwe invoeringsdatum.

Afstel

De ‘rode mutsen’, zoals de protesterende boeren in Bretagne worden genoemd, willen dat de wegen in Bretagne gratis blijven en dat betekent geen uitstel maar afstel van de ecotaxe. Op 30 november is er een nieuwe protestactie gepland.

Contract

Ondertussen heeft de Franse justitie het onderzoek heropend naar de manier waarop het contract tot stand is gekomen tussen de Staat en Ecomouv’, het bedrijf dat straks de tol voor vrachtauto’s op de Franse staatswegen mag heffen.