20-06-2012 Betere doorstroming van verkeer door gebruik van verkeerssysteem Freilot leidt tot 13 procent minder brandstofgebruik en daarmee tot 13 procent minder CO2-uitstoot. Dit blijkt uit de evaluatie van het Freilot-project in Helmond.

Groen

Met verkeerssysteem Freilot beïnvloeden vrachtauto’s de verkeerslichten waardoor het licht eerder op groen springt. Dat betekent minder remmen en optrekken en betere doorstroming. Het gevolg is minder brandstofgebruik en minder hinder voor omwonenden.

Proef

Het systeem heeft de afgelopen twee jaar proefgedraaid in enkele Europese steden, waaronder Helmond. De testfase is nu voorbij en de Europese bijdrage stopt. Helmond is zo tevreden met het systeem dat de gemeente ermee door gaat, aldus verkeersadviseur Blom van de gemeente.

Verkopen

Aan het project in Helmond hebben Peek Traffic en Van den Broek Logistics deelgenomen. Peek Traffic verzorgt de technische kanten van het systeem. Peek Traffic gaat het systeem verder verkopen aan andere geïnteresseerde steden en regio’s.