FrieslandCampina: van de boer naar de fabriek

“Als het fout gaat, weet iedereen je te vinden”

‘What’s in a name?’ zeggen de Engelsen, maar ‘supply chain management’ (SCM) klinkt voor de gemiddelde ondernemer toch anders dan ‘ketensamenwerking’. In een nieuwe reeks wordt nader ingegaan op het begrip SCM en op het belang ervan voor ondernemers. Martijn de Bruijn is supply chain manager bij FrieslandCampina en vertelt over zijn werk en uitdagingen.

Hoe leg je op een verjaardag uit wat voor werk je doet?

“Als supply chain manager zorg ik - samen met mijn teams - ervoor dat onze klanten altijd op tijd hun producten krijgen. Dit doen we door ten eerste de klantvraag zo goed mogelijk te voorspellen. Op basis van deze voorspelling kunnen we de producten op tijd produceren in onze fabrieken. Na het produceren zorgen we ervoor dat het op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid bij de klant wordt afgeleverd. De klant moet hierbij altijd terecht kunnen bij onze teams als hij vragen heeft.”

Van welk logistiek probleem heb je wakker gelegen?

“We hebben nog niet zo lang geleden een nieuw plannings- en distributiemodel geïmplementeerd voor een van onze fabrieken. Aangezien daar geen eigen opslag is, gaan geproduceerde goederen direct door naar een logistiek dienstverlener. Omdat deze fabriek  ultra verse producten maakt die de volgende dag bij onze klanten moeten zijn, is het essentieel dat de schakels in de gehele keten perfect samenwerken. De aanpassing in processen en procedures bij heel veel interne afdelingen, denk aan fabrieksplanning en expeditie, maar ook extern, zoals de opslag en distributie, verliep tijdens de opstartfase niet zo vlekkeloos als we wilden.”

Wat maakt het werken in de logistiek zo uitdagend?

“Het is nooit af, het is nooit klaar. Wijzigingen in regelgeving, producten, productieprocessen en klantwensen zorgen ervoor dat je continu je eigen model moet aanpassen en optimaliseren. Verder ervaart een klant een te late of incomplete levering als een heel groot probleem. Wij moeten het oplossen, en voorkomen daarvan dus altijd de hoogste prioriteit geven. Verder gaan er in de logistiek altijd veel kosten om; hier moet altijd de juiste aandacht en focus aan worden gegeven. Last but not least kan de logistiek helpen om een marktintroductie tot een groot succes te maken. Logistiek is iets waar nooit aan voorbij kan worden gegaan. Als het goed gaat, hoor je niks, maar als het fout gaat, weet iedereen je te vinden.”

Bij welk logistiek probleem zou evofenedex kunnen helpen?

“Ik zie onder meer een toegevoegde waarde door de brede kennis die bij de vereniging voorhanden is. Voor veel vraagstukken is al ergens een oplossing gevonden en evofenedex kan helpen die kennis sneller te vinden door de juiste link te leggen.”

Welk onderdeel van de logistieke keten heb je recent verbeterd door samenwerking?

“Voor een grote en belangrijke productstroom hebben we samen met een van onze logistiek dienstverleners de keten korter gemaakt door minder voorraadpunten te gebruiken. Dat scheelde in de kosten en in de doorlooptijd. Overigens is er binnen FrieslandCampina al heel veel ketensamenwerking. Aan de ene kant de boer die een gegarandeerde afzet van zijn melk wil en aan de andere kant de diverse markten, waar we de klanten aan een mooi product willen helpen. Van gras tot glas, zoals we hier zeggen. Tussen die twee uitersten zitten fabrieken en voorraadpunten. Het vergt enorm veel afstemming en samenwerking om deze keten optimaal te laten functioneren en zo de meeste waarde voor iedereen eruit te kunnen halen.”

Martijn de Bruijn: “Het is nooit af, het is nooit klaar.”
Martijn de Bruijn: “Het is nooit af, het is nooit klaar.”

 

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder