gemeente ondersteunt ondernemers voorbereiding invoering van zero-emissiezones in 2025

Leestijd: 2 minuten

19-1-2021  De gemeente Rotterdam heeft eind 2020 een subsidieregeling aangekondigd van maximaal 100.000 euro per project voor het gebruik van innovatieve logistiekconcepten. Minder vrachtverkeer en meer rijden met elektrische voertuigen dragen bij aan een schone en bereikbare stad. De gemeente ondersteunt ondernemers om dit te bereiken en zich tegelijkertijd voor te bereiden op de invoering van zero-emissiezones in 2025. Projecten voor efficiënte stadslogistiek of stadslogistiek zonder uitlaatgassen kunnen eenmalig financieel worden ondersteund. evofenedex biedt hierbij hulp.

Allerlei projecten kunnen subsidie krijgen, zolang deze maar zorgen voor minder vrachtritten en/of uitstoot. Bedrijven kunnen een subsidie aanvragen wanneer zij aan de slag willen met onder andere lading bundelen, gebruikmaken van hubs, optimaliseren van de ritplanning of als zij andere concepten willen uitproberen. De gemeente Rotterdam noemt een aantal voorbeelden:

  • Efficiëntere routes door afstemming van levertijden en slim plannen
  • Ontkoppelpunt met wissellaadbak aan de rand van de zone voor Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)
  • Bundelen buiten de ZES-zone, distributie of binnen een samenwerkingsverband
  • Microhub binnen de ZES-zone gebruiken
  • Bundelen door te leveren aan afhaalpunten
  • Verschuiving van goederen naar kleinere voertuigen (cargofiets en light electric vehicle)
  • Gebundeld afval ophalen
  • Bundelingen afdwingen door middel van inkoop
  • Medewerkers van andere voertuigen gebruik laten maken, zoals OV, fiets, carpool of P+R

Voorwaarden

Aan de projecten is een aantal voorwaarden verbonden om voor subsidie in aanmerking te komen. Zo moet het project plaatsvinden in de Rotterdamse stad. Daarnaast bedraagt de hoogte van de subsidie maximaal 50 procent van de projectkosten met een maximum van 100.000 euro per project. Het totale subsidieplafond is 2.000.000 euro en de subsidieverdeling vindt plaats op volgorde van binnenkomst van aanvragen. Tot slot mag er geen opstapeling zijn van subsidies, zoals het gebruikmaken van de Rotterdamse subsidieregeling voor bouwlogistiek en de landelijke aanschafsubsidie van emissieloze bestelauto’s (verwacht 2021). Meer informatie over de subsidieregeling is hier te vinden.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij jullie idee voor minder en schonere kilometers in de Rotterdamse stad? evofenedex denkt graag met je mee. Onze bedrijfsadviseurs helpen je bij het indienen van de subsidieaanvraag en om het project tot een succes te maken. Neem hiervoor contact op met je directe contactpersoon of stuur een mail naar j.mensies@evofenedex.nl

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder