03-06-2013  Het verladend en vervoerend bedrijfsleven moet meer gebruik maken van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS) om potentiële criminelen en fraudeurs uit de logistiek te weren. ‘Alleen vragen naar een Verklaring Omtrent Gedrag is echt niet voldoende’, zegt Ab Verkaik, directeur van PostNL security.

Criminelen

Het WLS is in 2008 opgericht door TLN, EVO, Fenex en ACN zodat bedrijven bij het aannemen van vaste of flexibele medewerkers of bij het huren van charters, direct kunnen checken of ze niet te maken hebben met mensen die in het verleden crimineel gedrag hebben vertoond.

Meedoen

‘PostNL raadpleegt het WLS jaarlijks honderdvijftigduizend keer’, vertelt Verkaik in de eerste nieuwsbrief van de Stichting WLS. ‘Het is alleen jammer dat nog te weinig bedrijven gebruik maken van het waarschuwingsregister. De preventieve werking die er vanuit gaat is namelijk groot. Maar het is pas optimaal effectief als veel bedrijven meedoen en we dus samen criminaliteit uit de sector weren.’

Aandacht

Ook EVO roept haar leden op gebruik te maken van het WLS. Samen met het bestuur van de Stichting WLS en de andere aangesloten organisaties vraagt EVO in de komende tijd aandacht voor het WLS. Dit gebeurt onder meer door middel van de nieuwsbrief.

De WLS Nieuwsbrief is bedoeld om gebruikers en potentiële gebruikers van het register te informeren over relevante ontwikkelingen met betrekking tot het register en om ervaringen uit te wisselen. In het eerste nummer leest u onder meer over de ervaringen met het waarschuwingsregister van PostNL.