25-04-2016  Tijdens de Dag van de Gevaarlijke Stoffen (19 mei bij EVO) geeft cognitief psycholoog en veiligheidsexpert dr. Jop Groeneweg een college over personeel als onbeheersbare factor in de werkomgeving.

”Bij 99 procent van de veiligheidskwesties speelt gedrag op een of andere manier een rol,” zegt doctor Jop Groeneweg, volgens wie gedrag een nogal makkelijke schietschijf is. “Als er een ongeluk gebeurt doordat iemand iets verkeerd doet, dan is het de makkelijkste weg om die persoon verantwoordelijk te stellen. Iedereen kan immers zien wat voor fout er gemaakt is. Maar de kans dat je hiermee bijdraagt tot preventie in de toekomst, is vervolgens minimaal. Want door deze aanpak komen de achterliggende oorzaken minder snel in beeld. Denk aan fouten in de organisatie of de processen”, aldus Groeneweg.

Dag van de Gevaarlijke Stoffen

Tijdens de Dag van de Gevaarlijke Stoffen op 19 mei in Zoetermeer staat alles in het teken van veiligheid bij het werken met gevaarlijke stoffen en de menselijke factor daarin. Naast een uitgebreid programma aan workshops en demonstraties vat Dr. Jop Groeneweg de dag in zijn geheel samen en geeft hij bezoekers nog de nodige nieuwe en vooral onverwachte inzichten. Groeneweg is docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. Hij houdt zich vooral bezig met veiligheid binnen organisaties.

Risico's

Zo is Groeneweg goed bekend met alle verschijnselen binnen het bedrijfsleven. "Een belangrijk knelpunt is dat mensen risico’s vaak niet zien", zegt hij. Bijvoorbeeld in magazijnen met gevaarlijke apparaten. "Als mensen het druk hebben en zich gaan haasten gaat het sneller mis." En tot slot: niet alles aan risico’s nemen is verkeerd, volgens de docent. “Als we nooit eens risico zouden nemen, woonden we nog steeds in grotten.”

Meer over de Dag van de Gevaarlijke Stoffen