Geef je mening over het vervoer en de opslag van lithiumbatterijen

Voor de opslag van lithiumbatterijen zijn voorschriften in de maak

02-07-2021  Hoewel het gebruik van lithiumbatterijen een steeds grotere vlucht neemt, zijn er nog geen wettelijke voorschriften voor de veilige opslag ervan. Wel is er regelgeving in de maak, waarover evofenedex meedenkt. Om het geluid van haar leden zo goed mogelijk mee te nemen in dit traject is de Netwerkgroep Opslag en Vervoer Lithiumbatterijen in het leven geroepen en een enquête uitgezet om te weten te komen welke bedrijven te maken krijgen met regelgeving voor lithiumbatterijen. 

Deze Netwerkgroep Opslag en Vervoer Lithiumbatterijen wordt geleid door beleidsadviseur Elmar Otten en bedrijfsadviseur Pascal Smetsers. Er zijn uiteenlopende bedrijfstakken in de netwerkgroep vertegenwoordigd: van een logistiek dienstverlener en een fietsenfabrikant tot een afvalverwerker en een energieleverancier.

Belangen

Voor de opslag van lithiumbatterijen zijn voorschriften in de maak: de PGS 37-richtlijn van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Deze richtlijn wordt eind dit jaar in concept verwacht, en wordt naar verwachting volgend jaar in definitieve vorm gepubliceerd. Smetsers: “De belangen voor de leden van evofenedex zijn groot. De nieuwe regelgeving gaat een heleboel vergen en veel ondernemingen zijn zich daar nog niet van bewust. Met name bedrijven die nog nooit iets met regels voor gevaarlijke stoffen te maken hebben gehad en straks ineens te maken krijgen met allerlei maatregelen, omdat er bijvoorbeeld batterijen zitten in het gereedschap dat ze verhandelen.”

Enquête

Vooral deze laatste groep bedrijven wil evofenedex graag in beeld krijgen: hoeveel en welke bedrijven zijn dat, en welke zorgen en vragen hebben ze? Daarom houdt evofenedex een enquête waarin ondernemingen dit kenbaar kunnen maken. Ook die informatie kan dan weer worden gedeeld in de netwerkgroep en uiteindelijk in de PGS 37-werkgroep.