01-05-2017  Het bedrijfsleven maakt zich sterk voor de goedkeuring van de aanvraag voor een ontheffing voor het C-rijbewijs voor chauffeurs van een elektrische bestelauto bij Director-General Hololei. Dertien partijen, waaronder evofenedex, stuurden een brandbrief naar DG MOVE.

Aanleiding van de brief is dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in oktober 2016 een aanvraag voor de ontheffing heeft ingediend, maar vooralsnog geen goedkeuring heeft ontvangen. Deze ontheffing gold eerder tot 31 december 2015 en voor deze ontheffing moet de Europese Commissie opnieuw toestemming verlenen. Het bedrijfsleven maakt zich zorgen dat de ontheffing voor het C-rijbewijs voor elektrisch vervoer 3500 + 750kg er niet per 1 januari 2018 is. 

Vereist

De ontheffing is vereist omdat de grootste elektrische bestelauto’s door het batterijpakket tot 750 kg zwaarder zijn dan de vergelijkbare dieselversie. Omdat zonder deze ontheffing het gebruik van een chauffeur met B-rijbewijs niet is toegestaan, levert dit aanzienlijke vertraging in investeringen in elektrische bestelauto’s op.