12-04-2013  Werkgevers die denken geen personeel in dienst te hebben omdat ze met zogenoemde payrollers werken, kunnen van een koude kermis thuiskomen. De kantonrechter in Almelo heeft bepaald dat deze ingehuurde krachten bij de gemeente Enschede in feite ambtenaar zijn en daarom niet zomaar kunnen worden ontslagen.

Innig

De gemeente bracht haar personeel onder bij een speciale stichting, zodat personeel makkelijker ontslagen kon worden, maar dat mocht dus niet. Volgens de rechter was de relatie tussen gemeente en de werknemer zo innig, dat de gemeente als werkgever aangemerkt kan worden.

Premies

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor werknemers die aan de slag zijn via een payroll-constructie. Zij kunnen binnenkort wellicht niet meer zo makkelijk ontslagen worden. Ook kunnen werkgevers door pensioenfondsen worden aangesproken om premies voor payrollers te betalen, of alsnog bij te dragen aan scholingsfondsen.

Administratie

Payrolling is ontstaan om kleine bedrijven de administratieve rompslomp uit handen te nemen. Volgens brancheorganisatie VPO (Vereniging voor Payroll Ondernemers) werkt driekwart van de payrollers voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf.

Langdurig

Er zijn voor bedrijven twee motieven om payrollers in te schakelen, zegt Jurriën Koops, bestuurslid van de brancheorganisatie waarbij de helft van de payrollbedrijven is aangesloten. 'Het werkgeverschap is veel complexer geworden door alle administratieve lasten. En het werkgeverschap is veel risicovoller geworden, bijvoorbeeld doordat werkgevers twee jaar het loon moeten doorbetalen van een zieke werknemer. Een groot verschil met uitzendkrachten is dat payrollers langdurig bij een bedrijf werken - gemiddeld tweeënhalf jaar; uitzendkrachten doorgaans veel korter.

Op de hoogte

Voor het oordeel van de rechter in Enschede definitief wordt, mogen de partijen nog reageren. EVO houdt haar leden uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen rondom deze kwestie.

Voor meer informatie over payrolling kunt u contact opnemen met de juridische afdeling van EVO.