Zoetermeer, 27 juni 2013

Minister onderschrijft opleidingscriteria EVO, Gezond Transport en Inspectie SZW

Opleidingscriteria voor heftruckchauffeurs, zoals samengesteld door EVO, Gezond Transport en de Inspectie SZW, werken goed. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten in een reactie op Kamervragen over heftruckopleidingen. Een verplichte certificering voor opleiders en opleidingen is volgens de minister dan ook niet nodig.

Volgens de minister zijn bedrijven en belangenbehartigers zelf prima in staat om de opleidingen goed te laten aansluiten op de praktijk, zodat deze ‘op maat’ zijn. EVO, belangenbehartiger van bedrijven die eigenaren zijn van goederen, waaronder veel bedrijven met magazijnen, onderschrijft de uitspraak van de minister. Het bedrijfsleven vindt het immers belangrijk dat de veiligheidseisen van opleidingen gewaarborgd zijn – extra administratieve lasten zijn hier niet voor nodig.

Kamervragen

Onlangs stelde Attje Kuiken (PvdA) Kamervragen over de kwaliteit van opleidingen voor heftruckchauffeurs. Zij vroeg minister Asscher naar de noodzaak om een wettelijke regelingen of een verplichte certificering voor opleiders en opleidingen in te voeren. In de beantwoording van deze vragen onderstreept de minister het belang van kwalitatief goede opleidingen voor heftruckchauffeurs, maar zegt hij er ook van overtuigd te zijn dat het probleem van opleidingen die ver onder de maat zijn, niet wijdverbreid is.

Markt

Een werkgever kiest een heftruckopleiding uit de markt, die een groot en zeer divers aanbod kent. Verladersorganisatie EVO ondersteunt bedrijven hierbij. De minister gaf aan dat de door EVO en Gezond Transport, met ondersteuning van de Inspectie SZW, ontwikkelde handleiding met kwaliteitscriteria, een prima instrument is voor de selectie van de juiste opleiding.