Gelderland geeft impuls aan spoorvervoer

Nieuw te bouwen railterminal zoekt nog exploitanten

Het rivierengebied in Gelderland, tussen Gorinchem en Nijmegen, is een belangrijke verbinding voor goederenvervoer van Rotterdam naar Duitsland. Via deze Gelderse Corridor rijden per jaar duizenden vrachtwagens Duitsland in. Veel schepen transporteren al goederen over de Waal. Om de Gelderse Corridor nog beter te benutten, gaat de provincie Gelderland aan de Betuweroute bij Valburg een railterminal aanleggen.

Modal Shift

De railterminal is straks openbaar toegankelijk. Iedereen kan zijn lading aanbieden in de vorm van containers, wissellaadbakken en trailers. De terminal zal naar verwachting eind 2024 klaar zijn. Het doel is om containers en andere laadeenheden over te laden van vrachtwagen naar trein en vice versa. Voor vervoerders en handels- en productiebedrijven betekent dit een opstappunt op het spoor en de mogelijkheid om in de regio Arnhem en Nijmegen te kiezen tussen weg, water en spoor. Deze overstap wordt ook wel modal shift genoemd.

Openbare aanbesteding

De provincie Gelderland gaat de bouw en exploitatie van de Railterminal Gelderland openbaar aanbesteden. Hiervoor organiseert de provincie op 3 december een informatiebijeenkomst. Belangstellenden kunnen een mail sturen aan aanbestedingen_uw@gelderland.nl onder vermelding van ‘informatiebijeenkomst RTG’.

Duurzaamheid

“De CO2-uitstoot van wegvervoer is zestig gram per kilometer, van binnenvaart maar ruim twintig gram, en van spoorvervoer minder dan twintig”, vertelt Jurgen van der Sloot, beleidsadviseur binnenvaart en spoor bij evofenedex. “De overstap van wegvervoer naar vervoer over water of spoor, is dus een prima manier om CO2-uitstoot te verminderen.” 

Advies bij modal shift

Wij adviseren bedrijven en overheden bij elk vraagstuk rondom modal shift. Dit kan gaan om een snelle inventarisatie (quick scan) van de kansen die een overstap naar de binnenvaart biedt, of om begeleiding bij een volledig road-to-railproject.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder