26-01-2016  Gemeenten zouden moeten gaan werken met flexibele bestemmingsplannen en zo de deur open houden voor innovatie in de groot- en kleinhandel. Daarmee kunnen zij tegengaan dat de ontwikkeling van bedrijven wordt geremd door knellende regels.

Dat zegt Ilhame Saadi, bedrijfsjurist bij EVO, in de jongste uitgave van EVO magazine, die donderdag verschijnt.

Koffiehoek

Bij consumenten, winkeliers en gemeenten stijgt de behoefte aan een levendige en bedrijvige stad. Bedrijven spelen hierop in. Zo creëren boekwinkels en kledingwinkels bijvoorbeeld een koffiehoek op de winkelvloer en bereiden supermarkten eten in hun winkels. Daarnaast zijn veel webshops gevestigd in kelderboxen of garages.

Bij dit soort initiatieven lopen ondernemers de kans teruggefloten te worden door de gemeente, omdat hun activiteiten strijdig kunnen zijn met bestemmingsplannen. Daarin is namelijk vaak vastgetimmerd wat doorgaat als woonbestemming of detailhandelbestemming. Ook tegenstanders van vernieuwing, zoals concurrenten of buurtbewoners, kunnen met bestemmingsplannen in de hand naar de rechter stappen.

Vrije hand

In Arnhem is een voorbeeld van flexibele regelgeving in het project Coehoorn Centraal. In dit project zitten veel creatieve bedrijfjes, die van het gemeentebestuur de vrije hand krijgt. 'We hebben met de initiatiefnemers een klein setje afspraken gemaakt. Als overheid willen wij altijd van te voren weten wat eruit komt, alles vastleggen. En juist dát doen we hier nu niet', zei de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink over het project.