Gevolgen coronavirus nog maanden voelbaar

Ondernemersbijeenkomst verschaft informatie over coronavirus

13-02-2020   De gevolgen van het coronavirus zullen nog maanden voelbaar blijven. Dat bleek tijdens een speciaal belegde bijeenkomst van evofenedex, FME, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Malietoren in Den Haag met zo’n honderd ondernemers. Zelfs als de verspreiding van het virus op korte termijn wordt gestopt, zullen de problemen in het transport en de productie nog maanden na-ijlen.

Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezige ondernemers geïnformeerd over de laatste stand van zaken rond het virus zelf en de (besmettings)risico’s, het geldende reisadvies, hoe om te gaan met medewerkers die vanuit China werken en andere praktische punten. Die informatie werd gegeven door deskundigen van Buitenlandse Zaken, de GGD en KLM Health Services.

Capaciteitsproblemen

Ondernemers kregen uitgebreid de mogelijkheid vragen te stellen en hun eigen zorgen en ervaringen te delen. Duidelijk werd daaruit onder meer dat er een schaarste aan containers aan het ontstaan is;  volle containers blijven op kades staan in China, omdat medewerkers die ze uitladen nog thuis zitten of omdat er geen vergunningen zijn voor het vervoer van en naar fabrieken. Ook werd duidelijk dat er nu al grote capaciteitstekorten voor luchtvracht zijn, door de uitval van vluchten. In het zeetransport heeft de eerste rederij al voor maart een boekingstop afgekondigd op de lijn Rotterdam – China. Andere rederijen volgen mogelijk dit voorbeeld. De inschatting is dat de capaciteitsproblemen de tarieven in luchtvracht en zeetransport zullen opdrijven.

Sommige fabrieken in China worden inmiddels weer opgestart. Maar door beperkende maatregelen gaat dit langzaam. Nederlandse ondernemers in China meldden dat de Chinese overheid probeert de pijn bij lokale bedrijven te verzachten met maatregelen. Verder zijn er positieve signalen over hoe Nederlandse bedrijven in China een bijdrage leveren met het verstrekken van onder andere medische disposables en apparatuur.

Meldpunt

FME heeft een meldpunt ingesteld waar ondernemers met vragen en problemen terecht kunnen. Op de websites van VNO-NCW en MKB-Nederland komt een overzicht van alle organisaties en instanties waar ondernemers voor specifieke zaken kunnen aankloppen. De organisaties houden de komende weken de vinger nadrukkelijk aan de pols.

Leden van evofenedex kunnen zoals gebruikelijk contact opnemen met onze ledenadviseurs internationaal ondernemen via: 079 34 67 346 .

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder