Gezondheidsverklaring CBR sneller via online

De aanvraag gaat middels DigiD

23-11-2018  Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft een snellere manier ingevoerd voor het verkrijgen van een Gezondheidsverklaring. Zo’n document is nodig bij het aanvragen van een (al dan niet groot) rijbewijs. Dat aanvragen kan nog altijd op papier, maar de online route is sneller.  

Als chauffeurs of leerlingen een groot rijbewijs willen halen of verlengen, dienden ze tot nu toe een Gezondheidsverklaring in. Vervolgens gingen ze naar een keuringsarts. Sinds oktober is dat proces echter veranderd. Chauffeurs vullen nu eerst de Gezondheidsverklaring in en sturen dat op naar het CBR. Daarna ontvangen ze een leeg keuringsverslag, waarmee ze naar de keuringsarts gaan. Als meteen, aan de hand van de ingeleverde Gezondheidsverklaring, duidelijk is dat er ook informatie van een andere arts nodig is, zoals een specialist, dan ontvangt de chauffeur ook meteen de verwijzing naar deze arts. Zo hoeft de chauffeur in veel gevallen niet meerdere keren naar dezelfde arts.

Online gaat sneller

Sinds oktober heeft het CBR, naast de papieren route, ook een online methode voor de Gezondheidsverklaring. Die gaat beduidend sneller, al was het maar omdat elke postronde algauw zo’n vijf werkdagen in beslag neemt. Neemt een chauffeur de online route en antwoordt hij op elke vraag ‘nee’ omdat hij niets mankeert, dan gaat alles supersnel. Hij of zij ontvangt direct het keuringsverslag en hoeft niet te wachten. Volgens het CBR wordt met de nieuwe online route al snel enkele weken wachttijden bespaard.

Tip: DigiD met sms-controle

Om in te loggen op Mijn CBR heeft de chauffeur DigiD met sms-controle nodig. Via digid.nl kan hij of zij dit aanvragen. Als een leerling-chauffeur een DigiD aanvraagt voor het reserveren van een theorie-examen, tip hem of haar dan om direct een DigiD met sms-code aan te vragen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder