Vernieuwde portal helpt Europese mkb-bedrijven bij benutten voordelen handelsverdragen

Leestijd 1 minuut

5-2-2021  Op dinsdag 9 februari houdt de Europese Commissie een digitale trainingssessie over de verschillende functionaliteiten van Access2Markets. Dit is de opvolger van de Market Access Database (MADB) en de EU Trade Helpdesk. Tijdens deze Engelstalige training staat het gebruik van de portal in de praktijk centraal. De digitale bijeenkomst begint om 9.00 uur en duurt tot uiterlijk 13.00 uur. Registreren kan hier.

Op Access2Markets vind je informatie over:

  • Invoerrechten
  • Preferentiële regels van oorsprong in handelsakkoorden
  • Informatie over handel in diensten
  • Procedures en formaliteiten die gelden bij invoer voor alle EU-landen en meer dan 120 exportmarkten wereldwijd
  • Handelsbelemmeringen in derde landen

Verbetering concurrentiepositie

De vernieuwde portal is een belangrijke stap vooruit bij het beter benutten van de voordelen van handelsverdragen door Europese mkb-bedrijven. Voor bedrijven is een handelsverdrag als een voortdurende kortingsaanbieding, waardoor goederen goedkoper kunnen worden verhandeld buiten de Europese Unie; mits deze aan de voorwaarden voldoen. Met het gebruik van de informatie over voordelige invoertarieven kunnen bedrijven hun concurrentiepositie verbeteren, iets waarvoor evofenedex zich voortdurend sterk maakt.

Handelsbelemmeringen

Ook worden de handelsbelemmeringen in beeld gebracht. Om dit up-to-date te houden is samenwerking nodig tussen overheid en bedrijfsleven. Het is daarom belangrijk dat nieuwe handelsbelemmeringen worden gemeld. Voor vragen over handelsbelemmeringen of nieuwe signalen kunnen bedrijven contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl of neem contact op met de ledenservice Internationaal Ondernemen van evofenedex.