21-06-2017  Im- of exporteurs die informatie verzamelen over invoerrechten, btw of producteisen hebben voor een foutloze douaneaangifte ook een juiste goederencode nodig. Maar hoe komt deze code tot stand, welke risico’s zitten er aan vast en wat zijn de eventuele consequenties? De experts van evofenedex geven antwoord.

De goederencode

Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een tiencijferige code om producten in te delen. Deze indeling wordt wereldwijd toegepast. De eerste zes cijfers zijn internationaal gelijk. De onderverdeling daarna kan nationaal anders zijn. Houd daar rekening mee, wanneer een goederencode van een niet-Nederlandse leverancier wordt gebruikt.

De goederencode vaststellen

Het vaststellen van de juiste goederencode is niet in alle gevallen eenvoudig. Er zijn wel verschillende hulpmiddelen voor het op de juiste manier indelen van de code:

  • Goederennomenclatuur
    Slechts een klein percentage van de goederen staat hier letterlijk beschreven. De indelingsregels beschrijven een aantal productgroepen (zoals textiel, schoenen, groenten, fruit en noten, kunststoffen en computers), waardoor het eenvoudiger is om een goederencode te bepalen.
  • European Binding Tariff Information-database
    In de European Binding Tariff Information-database kunnen ondernemers zoeken naar uitspraken door de douanes in EU-lidstaten over de indeling van goederen (bindende tariefinlichtingen). Zelfstandig een goederencode vaststellen kan in sommige gevallen eenvoudig op basis van de goederennaamlijst , de indelingsregels en de toelichting van een goederencode. Ook is het mogelijk om – na controle - de door de leverancier opgegeven goederencode te gebruiken.

Specialistische kennis

In veel gevallen is het indelen van goederen werk voor daartoe opgeleide specialisten. Organisaties moeten dan ook niet bang zijn om in sommige gevallen een deskundige in te schakelen, wanneer:

  • Er binnen de organisatie weinig kennis of ervaring is
  • De juiste indelingsregels en/of toelichting niet duidelijk is
  • Het om indeling van risicovolle producten gaat (chemicaliën, producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen)

Foutloze douaneaangifte

Met de correcte afhandeling en het foutloos volgen van de douaneprocedures bespaart een onderneming op jaarbasis flink wat kosten. Het voorkomt vertragingen in de afhandeling van im- en exportzendingen en negatieve belastingen en heffingen. Op het gebied van douane heeft evofenedex tal van opleidingen, van beginnende declarant en specialistische declarant tot een manager customs & trade affairs. Cursisten die zich vóór 1 augustus inschrijven voor de Vakopleiding Declarant of de opleiding Import Export Specialist krijgen gratis toegang tot de Dag van de Declarant (t.w.v. € 399,-). Neem voor meer informatie contact op met de ledenservice of via 079 3466 990.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder