Goederenvervoer per spoor groeiend maar onder permanente druk

Verladers, vervoerders en beheerders moeten beter samenwerken in de keten.

10-09-2019  Cijfers van het CBS wijzen uit dat in 2018 41,5 miljoen ton goederen werden vervoerd over Nederlands spoor. Dit is een toename van 0,9 procent in vergelijking met 2017. De stijging werd veroorzaakt door een toename van de doorvoer met ruim 18 procent. 

Maar ook containervervoer kende een groei. In 2018 werd er bijna  1,7 miljoen TEU vervoerd per spoor, een stijging van ruim 22 procent ten opzichte van 2017. Deze stijging was zowel zichtbaar in het internationale als in het binnenlandse transport. Van alle containers die vanuit Rotterdam worden vervoerd, verliet in 2016 10,4 procent de haven per spoor, 35 procent via het water en de rest over de weg. 

Ketenverantwoordelijkheid

De Spoormonitor van de ACM wijst uit: Nederland heeft het drukst bezette spoor in Europa. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je optimaal gebruik blijft maken van de capaciteit van het spoor om zo groei op te vangen? Volgens Jurgen van der Sloot, beleidsadviseur Spoor bij evofenedex, staat of valt dit met ketenverantwoordelijkheid.

“Ketenverantwoordelijkheid moet door de totale sector genomen worden. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen zoals punctualiteit en datasharing tussen partijen onderling om zo vertragingen in het vervoersproces te voorkomen. Daar ligt echt nog veel ruimte voor verbetering”, aldus Jurgen. 

Spoorcongres

Om meer draagvlak te creëren rondom ketenverantwoordelijkheid bij het spoorvervoer gaan op 25 september partijen zoals Tata Steel, LTE, DB Cargo, Ricoh, Prorail tijdens het Spoorcongres hierover met elkaar in debat. De keynote speaker op deze dag is Peter van Uhm, Nederlands Generaal en voormalig Commandant der Strijdkrachten, met als thema van zijn lezing : ‘Verantwoordelijkheid durven nemen is een missie en noodzaak!’.  Geïnteresseerden kunnen gratis het congres bijwonen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder