Goedkeuringsplicht getrokken landbouwvoertuigen per 1 januari

Een landbouwvoertuig uit 2017 aanschaffen kan een hoop geld schelen

10-01-2018  Met ingang van 1 januari geldt er in Nederland een goedkeuringsplicht voor getrokken landbouwvoertuigen. Nieuw verkochte voertuigen moeten voldoen aan deze plicht en moeten daarvoor meestal aangepast worden.

Doordat in Nederland de invoering van het ‘tractorkenteken’ door de Tweede Kamer is verworpen, moet Nederland voldoen aan de strengere Europese verordening (EU 167/2013) in plaats van de nationale goedkeuringseisen. In de ons omringende landen wordt gebruik gemaakt van nationale regelgeving omdat daar al sinds jaar en dag een kentekenplicht geldt voor landbouwwerktuigen.

Categorieën

De nieuwe eisen zijn vooral ingrijpend voor het remsysteem. De goedkeuringsplicht is van toepassing op alle landbouwvoertuigen die als bouwjaar 2018 hebben. Een voertuig uit 2017 aanschaffen kan dus aanmerkelijk in de kosten schelen. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende categorieën:

  • Categorie R getrokken voertuigen: dit zijn transportvoertuigen zoals bijvoorbeeld een kiepaanhangwagen;
  • Categorie S getrokken voertuigen: dit zijn getrokken werktuigen zoals bijvoorbeeld een beregeningshaspel

De belangrijkste eisen zijn:

  • Voertuigen (cat. R & S) >8000 kilogram totaalgewicht: tweeleiding remsysteem (hydraulisch of lucht) en automatische lastafhankelijke reminstelling;
  • Voertuigen <8000 kilogram totaalgewicht: oplooprem en losbreekreminrichting;
  • Tractor: tweeleiding remsysteem;
  • Categorie R: onderrijbeveiliging en indien de constructiesnelheid boven de 40 km/u ligt zijdelingse afscherming;
  • Categorie R & S: breedtemarkering indien het voertuig breder is dan 2,55 meter.  

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van bovenstaand verhaal, dan kan onze ledenservice je verder helpen. Mail naar ledenservice@evofenedex.nl of bel met 079-3467346.