01-09-2015 Steeds meer Nederlanders proberen hun rijvaardigheden in en om het magazijn bij te spijkeren door het volgen van goedkope, snelle heftruckopleidingen die uiteindelijk duurkoop blijken te zijn.

Gevaarlijk

Opleiders lokken mensen met termen als ‘veiligheid voorop’ en ‘goedkoop en lekker snel’. EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, waarschuwt dat deze opleidingen de veiligheid niet bevorderen.

EVO signaleert deze gevaarlijke trend en wil dat uitzendbureaus en het UWV werkzoekenden gaan verwijzen naar opleiders die aan veiligheidscriteria voldoen. Ook werkgevers hebben hierin een verantwoordelijkheid.

Zelf betalen

Er is een grote vraag naar heftruckchauffeurs en steeds meer werkzoekenden volgen een heftruckcursus. Omdat zij deze opleidingen zelf moeten betalen, zoeken veel mensen de goedkoopste opleiding. 

Daarom vraagt EVO aan uitzendbureaus, het UWV en werkgevers om alleen nog maar opleidingen aan te raden die aan de juiste criteria, zoals voldoende tijd nemen voor de deelnemer en maximaal twee deelnemers toelaten per heftruck.

Ongevallen

Jaarlijks vinden er 1500 bedrijfsongevallen plaats met heftrucks – waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Tachtig procent van deze ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten.