19-01-2016  Voor gladheidsbestrijding gelden strenge arbeidsregels. Omdat dit tijdens de winterperiode voor veel onduidelijkheid zorgt, heeft  EVO alle regels omtrent arbeidstijden en gladheidsbestrijding op een rijtje gezet. De ‘Gids arbeidstijden en gladheidbestrijding’ geeft een volledig overzicht van alle regels voor het inzetten van personeel.

Uren

De gids beschrijft bijvoorbeeld dat de uren die chauffeurs tijdens het strooien maken, vallen onder de zogenoemde ‘consignatieregeling’. Dit betekent dat de inspectie deze uren niet ziet als onderbreking van de dagelijkse rust. De consignatieregeling stelt dat chauffeurs in een periode van 24 uur maximaal dertien uur mogen werken. Als de chauffeur overdag al acht uur werkt, mag hij dus nog maar vijf uur aan gladheidsbestrijding doen. Het tijdstip waarop de chauffeur begint met werken is hierbij belangrijk: wanneer gaat de periode van 24 uur tellen?

Het antwoord op deze vraag, de toelichting hierbij en de uitleg bij alle andere normen is in de EVO-informatiegids te vinden.

Vraag de gids gratis aan