17-10-2012  Green Freight Europe, toonaangevende, onafhankelijke en vrijwillige Europese programma voor duurzaam wegvervoer, heeft vandaag de eerste versie van zijn CO2 e-monitoring- en rapportageplatform gelanceerd. Dit platform maakt het voor verladers, vervoerders en logistieke dienstverleners mogelijk om op een eenvoudige en eenduidige manier de CO2-uitstoot te kunnen meten, vastleggen en vergelijken.

Het doel

Green Freight Europe  (GFE) heeft als doel duurzaamheidsprestaties van transportactiviteiten  binnen de logistieke keten te verbeteren. Om dit mogelijk te maken biedt GFE toegang tot samenwerkend leren, ‘best practices’ en vergelijkende ‘benchmarking’; dit moet zorgen voor verdere reductie van emissies door bedrijven.

Over het monitoring en rapportage platform

De lancering van het monitoring en rapportageplatform vandaag is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het GFE-programma. Om de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van het platform te kunnen waarborgen is een consistente methodiek ontwikkeld. Deze voldoet aan de laatste Europese standaarden en het internationale Green House Gas (GHG) protocol. Bedrijven die deelnemen aan GFE is gevraagd data aan te leveren.

Resultaten

Het platform is voor en door GFE-leden ontwikkeld in samenwerking met de Britse Energy Saving Trust.  Op de algemene vergadering in december 2012 worden de eerste resultaten aan de leden en andere geïnteresseerden gepresenteerd.

Organisatie

Green Freight Europe is officieel van start gegaan in maart 2012.  Verladersorganisatie EVO en de European Shippers’ Council (ESC) verzorgen het neutrale secretariaat, gevestigd in Brussel.