Groeiende export vraagt goed beleid

De stijgende lijn biedt kansen, maar ook valkuilen voor ondernemers.

20-02-2018  De Nederlandse export is fors gegroeid. Het volume van de Nederlandse goederenexport groeide in december 2017 met 6,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo meldde het CBS onlangs. Dat is goed nieuws. Een toename van de export betekent echter in veel gevallen ook toename van de werkdruk.

Het is belangrijk om het exportproces altijd secuur af te handelen. Wanneer het exportproces bij gebrek aan de juiste kennis niet of niet in afdoende mate is geoptimaliseerd, kan dit verstrekkende consequenties met zich meebrengen.

Risico’s mijden

Het exportproces moet zodanig worden ingericht, dat op de vraag van zowel de klant als controlerende instanties kan worden ingespeeld. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van de juiste Incoterms of het invullen van de exportdocumenten. Bij de Incoterms EXW kan een onderneming in principe niet aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. De belastingdienst stelt dit wel als eis, dus dit kan nadelige consequenties met zich meenemen zoals een naheffingsaanslag voor de BTW waarde van de goederen en eventueel een boete voor het doen van een verkeerde aangifte.

Uitbesteding logistiek dienstverlener

Veel ondernemingen hebben de invulling van de exportdocumenten daarom uitbesteed aan een logistiek dienstverlener. Dit lijkt handig omdat er bepaalde taken uit handen worden genomen. Echter komt het regelmatig voor dat bedrijven niet weten of de taken correct worden uitgevoerd. En dat terwijl de onderneming financieel aansprakelijk blijft. Het is dus belangrijk om de klant zoveel mogelijk te bedienen maar de eigen risico’s wel helder en beheersbaar te krijgen.

Plan van aanpak

Het toezien en correct uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden, van order acceptatie tot en met de externe distributie, vraagt per bedrijf om een eigen aanpak. De opleiding Manager export binnendienst is een verdiepingsslag van de exportkennis die je reeds beheerst. Onder begeleiding van een coach wordt een plan van aanpak geschreven om zo veranderingen door te voeren binnen het eigen bedrijf.  Een goed beleid voor het afhandelen van het exportproces zorgt ervoor dat bedrijven verwachtingen van de klant nakomen en de interne efficiency verbeteren.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder