Groen licht voor vrijhandelsakkoord Europese Unie - Singapore

Eerste bilaterale handelsakkoord met land uit Zuidoost-Azië

11-11-2019  Op 21 november treedt het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Singapore in werking. Dat hebben de lidstaten van de EU besloten. Daarmee is dit akkoord het eerste bilaterale vrijhandelsakkoord dat de EU heeft gesloten met een land uit Zuidoost-Azië.

Singapore had al een behoorlijk vrij handelsbeleid maar nu worden de resterende tarieven ten aanzien van luxe producten zoals wijn, tabak en olie ook afgeschaft. Ondanks de onderhandelingsinspanningen blijven enkele handelsbarrières ten aanzien van visserij en bewerkte landbouwgoederen bestaan.

Impuls

Van dit akkoord tussen de EU en Singapore kunnen Nederlandse bedrijven flink profiteren, denkt Bart Jan Koopman, directeur evofenedex. “Een handelsakkoord geeft de onderlinge handel meestal een flinke impuls. Lagere invoerheffingen, soepelere douaneprocedures en wederzijdse erkenning van standaarden vereenvoudigen het zakendoen. Bovendien stelt een handelsovereenkomst met Singapore Nederlandse bedrijven in staat om handel met Zuidoost- Azië te verkennen, als voorbereiding op een breder vrijhandelsakkoord met de regio (ASEAN). Dit zal de concurrentiepositie van Europese bedrijven ten opzichte van bedrijven uit andere regio’s zeker verbeteren en extra banen opleveren in Nederland.” Vooral bedrijven die in Azië actief zijn, zoals Brinkman-Nordmann, Musthavemalts en VDL, kunnen van een dergelijk vrijhandelsakkoord flink profiteren.

Het sluiten van het akkoord tussen de EU en Singapore is een belangrijke stap naar een nieuwe wereldhandel gebaseerd op vrijhandelsverdragen. Deze akkoorden zijn van groot belang om positie van de EU als belangrijkste handelsblok op het wereldtoneel te behouden, waarbij een open economie en eerlijke handelsregels voorop staan.

Gemengd verdrag

Het vrijhandelsakkoord met Singapore is, net zoals het vrijhandelsakkoord met bijvoorbeeld Canada (CETA), een gemengd verdrag. De onderhandelingen met Singapore waren in 2013 gereed, maar de besluitvorming werd vertraagd door het Europese Hof voor Justitie. Door een uitspraak van het Hof werd duidelijk dat de Europese instituties alleen kunnen besluiten over de afspraken over handel in een vrijhandelsakkoord. Wanneer het akkoord ook afspraken om investeringen en geschillenbeslechting bevat, moeten ook de nationale parlementen de vrijhandelsakkoorden ratificeren.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder