Groen sein voor spoorgoederenvervoer

Handelsbedrijven, havens, spoorvervoerders en vakbonden breken lans voor goederenvervoer per spoor bij Tweede Kamer

09-10-2018  Op het Plein voor de Tweede Kamer hebben we, samen met partijen uit het spoorgoederenvervoer, dinsdag aandacht gevraagd voor het belang van spoorgoederenvervoer voor handels- en productiebedrijven. Een aantal aanwezige Tweede Kamerleden kreeg een petitie aangeboden waarin wordt opgeroepen om het maatregelenpakket van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), om spoorgoederenvervoer aantrekkelijker te maken, te omarmen.

overhandiging

Samen met de spoorgoederensector, vertegenwoordigd door KNV, RailGood en DB Schenker, vakbonden en de nationale zeehavens is de petitie opgesteld. Naast het aanbieden werden de aanwezige Tweede Kamerleden gevraagd om symbolisch het sein op groen te zetten voor de spoorgoederentrein doormiddel van een echt sein dat op het Plein voor de Tweede Kamer stond.

Stevige impuls

Met het maatregelenpakket hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om een stevige impuls te geven aan het spoorgoederenvervoer. Om deze afspraken tot een succes te maken is het van belang dat de Tweede Kamer het pakket in zijn geheel overneemt. Steven Lak voorzitter van evofenedex en de spoorgoederentafel deelde daarbij enkele punten van zorg met de Kamerleden. “De groei van het aantal reizigers op het spoor staat op steeds gespannener voet met ambities om meer goederen per spoor te gaan vervoeren. Ook een mogelijke tariefstijging voor het gebruik van het spoor baart de partijen zorgen. Daar moeten we met het ministerie en de hele spoorsector aanvullend oplossingen voor zoeken." 

maatregelenpakket

Debat

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het maatregelenpakket spoorgoederenvervoer. In het pakket zijn concrete afspraken gemaakt zo wordt er 12-14 miljoen euro geïnvesteerd door de overheid in het verlagen van de gebruikersvergoeding en investeren spoorgoederenbedrijven en verladers in stiller en schoner materieel. Het pakket moet een bijdrage leveren aan minder CO2 uitstoot en het verminderen van de filedruk.

De oproep richting de Kamer om het maatregelenpakket te omarmen is onderschreven door KNV, RailGood, DB Cargo, Branche Organisatie Zeehavens, FNV Spoor en CNV Vakmensen.

betrokken partijen

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder