GroenLinks-Kamerlid Kröger: Meer focus op modal shift

Leden en Kamerlid in gesprek over duurzaam transport en belang van de luchtvaart

22-10-2018  Minder transport met behulp van de ideale mix aan modaliteiten, het zogenoemde modal shift, draagt bij aan de concurrentiepositie van het in Nederland gevestigde bedrijfsleven en het welzijn van haar inwoners. Dat is de overtuiging die wij gezamenlijk delen met Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks).

Tijdens een bezoek afgelopen vrijdag aan ons hoofdkantoor in Zoetermeer gingen leden van de vereniging onder leiding van voorzitter Steven Lak in gesprek over duurzaam wegtransport en het belang van de luchtvaart voor Nederlandse bedrijven.

Presentatie

Vertegenwoordigers van Technische Unie, Agrifirm en Koppert Biological Systems waren aanwezig om met Tweede Kamerlid Kröger van gedachten te wisselen. Deze lidbedrijven zijn koploper op het gebied van duurzaamheid. Zo legde Henk Tol van de Technische Unie, groothandel in bouwmaterialen, uit hoe zij producten in Amsterdam elektrisch bezorgen. “We zien dat er lokaal nu te veel focus ligt op het invoeren van milieuzones, terwijl een stappenplan naar de zero-emissie zones veel belangrijker is. Hier zijn grote investeringen mee gemoeid voor grote én kleine ondernemers. Snel duidelijkheid over de beoogde omvang van de zones is een must.”

Efficiënt

Kröger informeerde naar de optimalisatiekansen voor minder logistieke bewegingen. Lennart Moerkerken van Agrifirm lichtte aan de hand van voorbeelden in de supply chain toe hoe het aantal verkeersbewegingen de afgelopen jaren al fors is teruggebracht. Dat is bereikt met behulp van binnenvaart en samenwerking tussen verladers, niet alleen vanwege vergroening maar ook door congestie en capaciteitstekorten. Kröger: ”Spoor en binnenvaart spelen ook een centrale rol in de klimaatafspraken. Deze modaliteiten moeten we in de toekomst juist nog meer gaan benutten.”

Luchtvaart

Wat betreft de toekomst van de luchtvracht was het Kamerlid een stuk voorzichtiger. “Los van de discussie over de groeimogelijkheden van Schiphol moet de noodzaak voor luchtvracht altijd goed afgewogen worden. Beperkte capaciteit drijft de prijs op en voorkomt ongebreidelde groei”, aldus Kröger. Martijn van de Waarsenburg benadrukte namens Koppert Biological Systems het belang van een minimum volume om een  kwalitatief goede afhandeling op Schiphol te waarborgen voor specifieke, beperkt houdbare en/of technologisch hoogwaardige producten zoals hun biologische gewasbescherming. Daarbij dienen alle bij de luchtvracht betrokken partijen zich in te zetten voor verdere verduurzaming van deze modaliteit.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder