28-11-2013  De verdeling van grondstoffen is steeds meer de inzet van een geopolitiek spel tussen landen. In deze strijd levert Nederland houtje-touwtjewerk, vindt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk. Hij zegt dat deze maand in EVO Logistiek.

Lithium

‘Veel andere landen in de wereld stellen de strategische belangen van hun industrie wel veilig door deals te sluiten over de toegang tot grondstoffen’, aldus De Wijk. De hoogleraar legt uit dat Japan lithium haalt uit Bolivia en in ruil daarvoor financiële hulp en technische ondersteuning biedt bij de bouw van onder meer zonnepanelen.

Kinderschoenen

Volgens De Wijk neemt Nederland wel wat initiatieven, maar doet het dat op een te kleine schaal. ‘Economische diplomatie staat in Nederland nog in de kinderschoenen’, zegt hij.

Benutten

Als voorbeeld noemt Van Wijk dat Nederlands fosfaat zou kunnen importeren uit Marokko en in ruil daarvoor hoogwaardige kennis zou kunnen leveren over watermanagement. ‘Nederland benut dergelijke kansen echter nog te weinig.’

Verantwoordelijkheid

Volgens Van Wijk wordt Nederland links en rechts ingehaald als het gaat om het veilig stellen van de grondstofbehoefte van het bedrijfsleven. Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef dan ook eerder in een brief dat ‘de grondstoffenvoorzieningszekerheid primair de verantwoordelijkheid is van het bedrijfsleven zelf’.

Ambitieloos

‘Hoe kan het dat wij, terwijl we toch in een crisis zitten, kansen niet met beide handen aangrijpen? De Nederlandse overheid beperkt zich helaas tot houtje-touwtjewerk en ambitieloze nikserigheid’, aldus De Wijk, die bijval krijgt van belangrijke adviseurs van de overheid.

Lees hier het hele artikel ‘Grondstoffen inzet politiek spel’.