Groningen heeft Convenant Duurzame Stadslogistiek

"We moeten bijdragen aan een efficiëntere stadslogistiek en het behoud van de leefbaarheid in stedelijke gebieden"

31-10-2018  In talloze Nederlandse gemeenten is nog een wereld te winnen als het gaat om emissievrije stadslogistiek. Dat zei onze algemeen directeur, Machiel van der Kuijl, vandaag bij de ondertekening van het Convenant Duurzame Stadslogistiek Groningen.

Samenwerken

In het Groningse convenant leggen tal van belangenpartijen, overheden en organisaties vast hoe ze tot 2025 gaan samenwerken bij het verduurzamen van de stadslogistiek in de noordelijke hoofdstad. Volgens Van der Kuijl lopen talloze gemeenten nog achter als het gaat om deelname aan Green Deal ZES (Zero Emissie Stadslogistiek), het akkoord uit 2014 waarin is afgesproken hoe emissievrije bevoorrading van stadscentra moet worden aangepakt. “Waar Groningen één van de koplopers is, is er in andere gemeenten nog een wereld te winnen”, zei Van der Kuijl in een toespraak ter gelegenheid van de ondertekening.

Maatregelen

Met de gemeente Groningen hebben de Groningen City Club, Koninklijke Horeca Nederland, marktondernemers (CVAH), de ondernemersverenigingen TLN en evofenedex, TopDutch Logistics, VNO-NCW MKB Noord, de Rijksuniversiteit Groningen en EnergyExpo diverse afspraken gemaakt en vastgelegd. Het gaat onder andere om maatregelen voor striktere handhaving van venstertijden en ontheffing­verlening voor logistiek verkeer dat de binnenstad inrijdt, het stimuleren van zero emission (CO2-vrij) transport en veelvuldig gebruik van cargobikes. Daarnaast richt het convenant zich op efficiëntere bundeling van pakketlevering en het optimaliseren van onder andere food-, bouw-, afval- en supermarktlogistiek.

Leefbaarheid

Machiel Van der Kuijl riep in zijn toespraak “alle betrokkene partijen” op om het goede voorbeeld van Groningen te volgen. “We moeten met elkaar samenwerken aan concrete en realistische afspraken richting 2025, zodat de zero emissie-ambities niet alleen mooi op papier staan, maar ook daadwerkelijk vorm krijgen en zo gaan bijdragen aan een efficiëntere stadslogistiek en het behoud van de leefbaarheid in stedelijke gebieden”, aldus Van der Kuijl.  

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder