Groningen wil venstertijdengebied uitbreiden per 2022

evofenedex dringt aan op onderzoek naar gevolgen voor bevoorrading binnenstad

18-02-2020  Groningen gaat het gebied waarvoor venstertijden gelden, flink uitbreiden. Vanaf 2022 is het laden en lossen voor alle straten binnen de Diepenring van Groningen en bij winkelgebied De Westerhaven beperkt. Dit geldt onder andere voor de bevoorrading van winkels en horeca, afvalinzameling en voor bouw-, klus-, evenementenverkeer. evofenedex wil een onderzoek naar de gevolgen van dit besluit.

Het college van burgemeester en wethouders wil met de maatregel het aantal voertuigen in de binnenstad terugdringen en meer ruimte maken voor fietsers en voetgangers. Nu gelden er een venstertijden voor onder meer de Herestraat waar alleen tussen 5.00 en 12.00 geladen en gelost mag worden. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. De maatregel maakt onderdeel uit van de visie Ruimte voor zero emissie stadslogistiek. In deze visie staat het voornemen opgenomen om in dit nieuwe venstertijdengebied in 2025 een zogenoemde zero-emissiezone in te richten waarin alleen uitstootvrij vracht- en bestelverkeer is toegestaan. Met het plaatsen van camera’s wil de gemeente de zone gaan controleren.

Onderzoek naar gevolgen maatregel

evofenedex heeft er bij de verantwoordelijk wethouder op aangedrongen onderzoek te doen naar de gevolgen van de uitbreiding van het venstertijdengebied. Die uitbreiding kan er namelijk toe leiden dat bedrijven juist meer voertuigen moeten inzetten voor dezelfde bevoorrading. Het venstertijdenvoorstel wordt binnenkort in de raadscommissie besproken.

Indien uw bedrijf gevolgen ondervindt van de forse uitbreiding van het venstertijdengebied vernemen wij dat graag. U kunt contact opnemen met Robert Schasfoort, beleidsadviseur evofenedex (06-55376815 of rschasfoort@evofenedex.nl).

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder