GSA: Wereldwijde handel verder versterken

Organisaties uit verschillende werelddelen ondertekenen akkoord in Amsterdam

20-03-2019  De Global Shippers' Alliance (GSA) wil de wereldwijde samenwerking verder versterken. Daartoe hebben de leden tijdens het GSA Forum in Amsterdam een akkoord ondertekend. Op het gebied van scheepvaart, luchtvracht, e-commerce en milieu zijn er afspraken gemaakt om handelsrelaties te bevorderen en te vergemakkelijken.

De Global Shippers' Alliance bestaat uit de Hong Kong Shippers' Council, de Indonesian National Shippers' Council, de Shippers' Council of Banglasesh, de Macau Shippers' Association, de Korean Shippers' Council, de Thai National Shippers' Council, de American Assisiation of Exporters and Importers en de European Shippers' Council.  De afgelopen dagen kwamen zij bijeen om kennis te delen op het gebied van globale handel en afspraken te maken om elkaar verder te versterken.

Scheepvaart schoner

Op het gebied van zeevracht is er onder meer overeengekomen om ervaringen met schonere brandstof te delen. Vanaf 1 januari volgend jaar is er strengere, wereldwijde regelgeving van kracht. Daarnaast willen de partijen dat overheden in hun landen regels wegnemen die slimmer transport in de weg staan. Ook wil de GSA met andere wereldwijde organisaties die zich met scheepvaart bezighouden in gesprek gaan over de emissie-reductiedoelen en andere langetermijnvraagstukken.

gsa
Van links naar rechts: Toto Dirgantoro, voorzitter Asian Shippers' Alliance, Denis Choumert, voorzitter Global Shippers' Alliance en European Shippers' Council, Joost Sitskoorn, speciaal gezant European Shippers' Council en Machiel van der Kuijl, board member European Shippers' Council en algemeen directeur van evofenedex.

Wat luchtvracht betreft moet er volgens de leden van de GSA een einde komen aan het teruglopen van het aantal slots. Ook moet het luchtvrachtvervoer verder worden geoptimaliseerd door nog meer te digitaliseren en het laden en lossen van vliegtuigen nog efficiënter te laten verlopen. Daarnaast hebben de partijen afgesproken dat het negatieve imago dat aan de luchtvracht kleeft moet worden omgezet in een positief beeld.

CO2-footprint verkleinen

Afspraken op het gebied van milieu gaan vooral over het implementeren van een standaard om de efficiëntie in de afhandeling te verbeteren zo de CO2-footprint wereldwijd te verkleinen. In de e-commerce gaat het vooral om het harmoniseren van importprocedures en het delen van data. Ook wil de GSA in gesprek blijven over wereldwijde importheffingen en belastingen, die voor veel kosten en frustratie zorgen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder