08-05-2017  De Europese Unie moet de onderhandelingen met Japan over een handelsakkoord zo snel mogelijk afronden. Hiervoor pleit ondernemersvereniging evofenedex, die stelt dat het akkoord extra werkgelegenheid in Nederland kan opleveren. De Tweede Kamer debatteert morgen over het handelsakkoord met Japan.

Concurrentiepositie

Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van ons nationaal inkomen. Eenvoudiger en eerlijker handel met Japan kan volgens evofenedex daarom voor extra banen in Nederland zorgen. Vooral Nederlandse machinebouwers, farmaceutische bedrijven en boeren kunnen hun concurrentiepositie verbeteren door een handelsakkoord met Japan. Zo is het land een belangrijke exportbestemming voor kaas: zo’n 2,5 procent van de totale Nederlandse kaasproductie gaat naar Japan.

Eenvoudiger en goedkoper

Brussel en Tokyo onderhandelen al sinds 2013 over een handelsakkoord en het einde van de onderhandelingen lijkt nu in zicht. Het akkoord maakt de handel van en naar Japen eenvoudiger en goedkoper. Nederlandse bedrijven exporteren nu al voor drie miljard euro aan goederen naar Japan en importeren voor ruim acht miljard euro. Naar verwachting neemt de totale handel tussen de EU en Japan door een akkoord met bijna honderd miljard euro extra toe.