Uitvoeringsagenda stadslogistiek creëert duidelijkheid voor ondernemers

Leestijd: 4 minuten

09-02-2021  Vanmiddag hebben staatssecretaris van Veldhoven en betrokken partijen, waaronder evofenedex, de uitvoeringsagenda stadslogistiek officieel ondertekend. Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Dit biedt ondernemers met eigen vracht- en bestelauto’s duidelijkheid over de te nemen stappen naar 2025 en verder.

Ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestel- of vrachtauto. Zo worden steden gezonder en prettiger om in te wonen en te werken en gaat de uitstoot van schadelijke gassen en fijnstof naar beneden. Het is een goede zaak dat de afspraken nu definitief zijn. De uitvoeringsagenda stadslogistiek werd vanmiddag ook ondertekend door Machiel van der Kuijl, directeur van evofenedex, zoals hier te zien is.

In samenwerking met ondernemers in de logistiek

Belangrijk doel van de afspraken is ervoor zorgen dat ondernemers en vervoerders hun werk in de stad goed kunnen blijven doen. Er zijn heldere afspraken gemaakt die voor alle zero-emissiezones gaan gelden, zodat de overgang haalbaar en betaalbaar is, ook voor de kleine ondernemer. Gemeenten moeten het instellen van een zone minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. Daarnaast maakt het kabinet de aanschaf of lease van een schone bestel- of vrachtauto de komende jaren aantrekkelijker. Vandaag is de subsidieregeling voor schone bestelbussen definitief geworden. Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelauto. Ook komt er de komende jaren extra aandacht voor de kleine ondernemers om hen te helpen bij de overstap. Bovendien is afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat ook voor schone vrachtwagens in maart een eerste vorm van subsidie beschikbaar komt.

Zero-emissiezones voor schone en gezonde steden

Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s rijden.  Ondersteuning bij zero-emissie-zones

‘Ondersteuning bij zero-emissiezones’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.

Voor belangstellenden organiseert evofenedex op 4 maart een special webinar.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder