Onderzoek laat potentiële voordelen hyperloop voor goederenvervoer zien

Leestijd: 3 minuten

03-11-2021  Gisteren, 2 november, heeft Hardt Hyperloop de resultaten van het Cargo Hyperloop Holland-onderzoek gepubliceerd, waarvan evofenedex een van de stakeholders is. In deze haalbaarheidsstudie worden de mogelijkheden voor realisatie van een hyperloopnetwerk tussen Noord- en Zuid-Holland onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat een hyperloopnetwerk voor vracht kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit, door een CO2-reductie van een miljoen ton. Het vervoeren van goederen per hyperloop heeft ook een positief economisch effect op de logistieke sector.

Een hyperloop is een concept voor een soort hogesnelheidstrein waarbij pods (capsules) door vacuüm gezogen buizen geschoten worden op snelheden tot 1100 km/uur. Behalve dat een hyperloop dus enorm snel is, zou deze vorm van vervoer het wegtransport moeten gaan ontlasten, zodat er minder CO2 wordt uitgestoten. In een hyperloop kunnen potentieel mensen maar ook goederen vervoerd gaan worden.

 

Hyperlooptraject Rotterdam - Amsterdam

Hardt Hyperloop ziet in het Cargo Hyperloop Holland-onderzoek grote kansen voor de logistieke sector in het gebruik van deze duurzame en snelle manier van vervoer. Eerst op regionaal niveau en vervolgens op nationale en Europese schaal. In samenwerking met stakeholders uit de private en publieke sector, waaronder evofenedex, is de haalbaarheid van de hyperloop onderzocht. Het hyperloopproject volgt grotendeels de snelweg A4, die steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met elkaar verbindt. Uit het onderzoek blijkt dat deze hyperloopcorridor ervoor kan zorgen dat er in 2030 dagelijks bijna 1.100 vrachtwagens minder over de A4 rijden. In het onderzoek is ook gekeken naar de productvereisten en de keuze van de locaties voor de hubs.

Duurzaamheid en Investeringen

De hyperloop wordt gezien als het antwoord op de groeiende vraag naar een duurzame oplossing voor (hogesnelheids)goederenvervoer. Het zorgt voor een betere benutting van de huidige infrastructuur en voor vrijkomen van capaciteit in die infrastructuur. In de berekening in het onderzoek is rekening gehouden met de aanleg van de gehele infrastructuur; daarmee zou in dertig jaar een groot netto positief effect van 0,6 miljoen ton minder CO2-uitstoot te realiseren zijn. Er is wel een flinke investering voor de aanleg van het hyperloopnetwerk nodig, maar de economische voordelen zijn groot. De industrie krijgt een boost en de aanleg van het netwerk biedt werkgelegenheid aan minstens 13.000 mensen. Met de CO2-reductie en verbeterde en betrouwbare transporttijden geeft de hyperloop verladers de mogelijkheid sneller en efficiënter goederen te leveren van hoogwaardige kwaliteit. Denk  bijvoorbeeld aan vers voedsel, e-commerce, tuinbouwproducten, en high tech equipment. Het gehele rapport is terug te vinden op de website van Hardt.

evofenedex houdt de ontwikkelingen rond de hyperloop  nauwgezet in de gaten en informeert je hier graag over. Geïnteresseerd? Meld je bij Manous Koopmans: m.koopmans@evofenedex.nl.  

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder