1 juni 2011

Heftruckhelden zijn efficiënt, veilig, rijden zonder schade  en zijn een voorbeeld voor anderen

Gezond Transport, EVO en de Arbeidsinspectie hebben op 1 juni Jan Bos uitgeroepen tot Heftruckheld van de maand mei. Jan Bos is full time heftruckchauffeur bij Nutricia, producent van baby-, kinder- en medische voeding te Zoetermeer. De verkiezing maakt deel uit van de gezamenlijke campagne die als doel heeft de veiligheid in magazijnen te vergroten. Jaarlijks zijn er nog altijd 1700 ongelukken met heftrucks waarvan ongeveer zes met dodelijke afloop.

De winnaar

Jan Bos is de 8ste heftruckchauffeur die sinds de lancering van de campagne in september vorig jaar is uitgeroepen tot HeftruckHeld van de maand. Jan is geruime tijd werkzaam bij Nutricia en is aangemeld door zijn teamleider Ivar Wesbeek en zijn collega’s.
Volgens Ivar Wesbeek en Corina van der Koppel, warehousemanager bij Nutricia, is Jan de terechte winnaar van de titel HeftruckHeld van de maand. ‘Vooral zijn durf om collega’s aan te spreken op hun onveilig gedrag  en zijn oog voor onregelmatigheden die de veiligheid negatief beïnvloeden, zoals deuken in stellingen, zijn sterke eigenschappen.’ Ivar vervolgt: ‘Jan maakt nooit ongelukken, denkt mee en komt met oplossingen en ideeën om het werk veiliger te maken’.
Jan zelf over zijn werk: ‘Ik hou niet van ongelukken en spreek daarom mensen aan op onveilig gedrag. Maar dat vinden ze niet altijd leuk’. Corina van der Koppel, vult aan: ‘de meeste ongelukken komen door onveilig gedrag. Zo rijden jonge mensen vaak te snel en letten ze soms minder op. Om ze te helpen hebben we de snelheidsbegrenzer verlaagd van 15 naar 9 kilometer. Na wat gemor is dit inmiddels volledig geaccepteerd en is het veiligheidsniveau verhoogd’.

Over de campagne

De HeftruckHeldencampagne is een initiatief van Gezond Transport, EVO en de Arbeidsinspectie. Sinds de start van de Heftruckheldencampagne melden steeds meer bedrijven goede heftruckchauffeurs aan die veilig, efficiënt en schadevrij rijden en hiermee een voorbeeld zijn voor hun collega’s. De jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van de drie organisaties, kiest elke maand een nieuwe HeftruckHeld uit de aanmeldingen. De overige genomineerden die voldoen aan de gestelde criteria blijven meedingen in de volgende maanden. In november wordt er gestreden om de titel Heftruckheld van het Jaar.
De campagne is te volgen op www.heftruckhelden.nl. Werkgevers, teamleiders en werknemers krijgen hier de komende jaren diverse tools aangereikt om de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn in magazijnen te vergroten. Verder staan er nieuws en wetenswaardigheden over veiligheid en het gebruik van de heftruck. In de online Heldenshop kunnen t-shirts en andere artikelen met opdruk van de HeftruckHeldencampagne worden aangeschaft.