1-12-2011  HeftruckHelden-campagne gaat volop door in 2012

Vandaag hebben Gezond Transport, EVO en de Arbeidsinspectie Gerard Teeuwsen, werkzaam bij Drooghout Gendringen BV, uitgeroepen tot HeftruckHeld van de maand november. Gerard is daarmee de veertiende heftruckchauffeur die deze eer toekomt. Met het einde van 2011 in zicht kondigen de drie organisaties achter de HeftruckHelden-campagne aan dat zij ook in 2012 nog het nodige in petto hebben om de aandacht te vestigen op veiligheid in magazijnen.

Zelfs de ingewikkeldste klussen doet hij moeiteloos

“Gerard heeft liefde voor zijn vak en dat zie je aan hoe zorgvuldig hij te werk gaat”, zegt Maria van Uem van de P&O-afdeling van het Achterhoekse Drooghout Gendringen. “Hij is zó goed, dat hij zelfs de ingewikkeldste klussen moeiteloos doet. Niet dat hij collega’s inwerkt, maar ze zien natuurlijk wel hoe hij lastige klussen efficiënt en veilig aanpakt. Daarmee is hij, zonder een woord te hoeven zeggen, toch een inspiratiebron.”

Gouden tip: overzicht houden

“Zeventienhonderd persoonlijke ongelukken en vijf dodelijke?” Gerard zet grote ogen op, als hij hoort over de vele ongelukken die per jaar gebeuren met heftrucks. Zelf heeft hij, in de 26 jaar dat hij bij Drooghout Gendringen BV werkt, nooit een ongeval gehad. Zelfs een schadegeval kan hij zich niet herinneren. Zijn gouden tip: “Overzicht houden en alles rustig bekijken!” Het schijnt een typisch Achterhoekse eigenschap te zijn.

Veiligheid is een proces

“Goede voorbeelden zijn belangrijk”, vervolgt Maria van Uem, “Maar met veiligheid ben je nooit klaar. Het blijft altijd een proces. De één gaat er slordig mee om, de ander is er meer mee bezig. Toch is het een cultuur die je kunt stimuleren. Heldere communicatie is belangrijk. Iedereen moet de bedrijfsregels goed kennen. Het dragen van veiligheidsschoenen en veiligheidsgordels is dan wel vanzelfsprekend. Toch moet je het belang van dit soort veiligheidsmaatregelen steeds weer duidelijk blijven uitleggen. Als je sancties moet opleggen, ben je eigenlijk al te laat.”

Campagne gaat door in 2012

Gezond Transport, EVO en de Arbeidsinspectie willen met de HeftruckHelden-campagne de aandacht vestigen op veiligheidsbewustzijn en gedrag als belangrijke factoren in de veiligheid rondom heftrucks. In oktober waren er diverse uitzendingen te zien bij RTL Transportwereld over heftrucks en veiligheid . Deze uitzendingen, met veel leerzame momenten, zijn te bekijken op de campagnesite.

Tevens omvat de campagne diverse andere activiteiten, waaronder roadshows bij bedrijven met diverse workshops voor werknemers en teamleiders, ook vinden er lunchgesprekken plaats, waarin een specifiek onderwerp wordt behandeld en zijn de gratis veiligheidscoaches dit najaar van start gegaan. In 2012 gaan al deze activiteiten door. Meer informatie en aanmeldingsmogelijkheden zijn te vinden op www.heftruckhelden.nl.