14-03-2012  Het definitieve herstel van de deur van de sluis bij Eefde gaat komend weekeinde van start. De nieuwe onderdelen zijn beschikbaar en in de sluistoren is een nieuw stalen onderstel voor de aandrijving van de sluisdeur geplaatst. Hierop worden tot op de millimeter nauwkeurig alle onderdelen (elektromotoren, assen en tandwielkasten) weer opgebouwd.

Ook worden de vier nieuwe kettingen en bijbehorende kabels aangebracht, die de verbinding vormen tussen de sluisdeur en de contragewichten. De 25,5 meter lange kettingen zijn al afgeleverd bij de aannemer, ingepakt in een stevige bekisting ter bescherming tijdens het transport. De grote kraan die nu gebruikt wordt voor de tijdelijke hefconstructie, zal tijdens de ombouw ingezet worden voor al het hijswerk.

Extra bediening sluizen Delden en Eefde

In de periode van woensdag 14 maart 22.00 uur tot en met vrijdag 16 maart 24.00 uur zal sluis Delden 24 uur per dag bediend worden. Rijkswaterstaat heeft dit besloten om de verwachte drukte vóór de stremming goed op te kunnen vangen. Zo kunnen zo veel mogelijk schepen nog bediend worden.
Zodra de werkzaamheden aan sluis Eefde gereed zijn,  uiterlijk zondag 25 maart om 24.00 uur, zal de sluismeester van sluis Eefde beginnen met het schutten van schepen. Dit is in afwijking van de normale schuttijden (maandag vanaf 06.00 uur). Als het herstel sneller gereed is dan gepland, dan zal het schutten uiteraard eerder beginnen.

Website www.portoftwente.com weer ingezet

In overleg met Koninklijke Schuttevaer en Container Terminal Twente is besloten om de speciale website www.portoftwente.com opnieuw in te zetten. Via de website kan lading worden aangemeld. Zo krijgen alle partijen (bedrijven, schippers en Rijkswaterstaat) een goed beeld van de aan- en afvoer van goederen en grondstoffen in de periode direct vóór en ná de stremming.

Ontmantelen hefportaal en afbreken kraan

Rijkswaterstaat gaat eerst de sluis herstellen en daarna het hefportaal ontmantelen en de grote kraan afbreken. Het ontmantelen van het tijdelijke hefportaal en de afvoer van alle materialen geeft veel extra drukte en dat kan tot vertraging van het herstelwerk leiden. Rijkswaterstaat wil dat voorkomen. Daarom vindt de ontmanteling van het portaal plaats ná de reparatie van de sluisdeur. Het afbreken van het portaal en de kraan duurt van maandag 26 maart tot donderdag 29 maart. Tot slot moet het dak van de sluis nog worden gerepareerd. Op maandag 2 april zijn alle benodigde werkzaamheden gereed.