‘Hervat TTIP onderhandelingen voor eenvoudiger handel en banen’

Met name de grensformaliteiten kosten Nederlandse ondernemers veel tijd en geld

06-11-2017 Een handelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten vereenvoudigt handel van en naar de Verenigde Staten (VS), waardoor de Nederlandse export en werkgelegenheid verder kan groeien.

Het is daarom belangrijk dat de EU en de VS de gesprekken over een akkoord hervatten. Dat stellen onze deskundigen in navolging van het bezoek van president Trump aan Azië en het advies van Rob de Wijk en Arend Jan Boekenstijn vandaag op BNR.

Handelsbelemmeringen

Op dit moment exporteren Nederlandse bedrijven jaarlijks voor zo’n 18 miljard euro aan goederen naar de VS, tegenover een import van zo’n 32 miljard euro. De VS is daarmee één van onze belangrijkste handelspartners wereldwijd. Door het ontbreken van een handelsakkoord ervaren Nederlandse ondernemers op dit moment forse handelsbelemmeringen in de handel van en naar de VS.

Grensformaliteiten

Met name de grensformaliteiten kosten Nederlandse ondernemers veel tijd en geld. Zo kan het wel weken duren voordat de Amerikaanse douane containers met Nederlandse goederen controleert in de haven. Al die tijd liggen de goederen stil. Daarnaast is met de procedure veel administratieve rompslomp gemoeid. Ook de strenge en complexe Amerikaanse export controle regels leveren Nederlandse ondernemers – met name mkb’ers – veel administratieve rompslomp op. Het zijn juist dit soort praktische zaken die met een handelsakkoord sterk vereenvoudigt kunnen worden, waardoor de handel én werkgelegenheid verder kan toenemen.

Transparant

Hoewel het verdrag nu nog in de ijskast staat, roepen wij de Europese Unie (EU) en de VS op de gesprekken over een akkoord te hervatten. Het is belangrijk dat de procedures voor de totstandkoming van het verdrag transparant, vooraf bekend en open zijn voor inspraak. Focus van het verdrag moet zich daarbij richten op afschaffing van invoerrechten en quota’s, het inregelen van voorspelbare wetgeving tussen landen, simpele en gelijke douaneprocedures en een verbeterde markttoegang. Daardoor draagt het verdrag bij aan verbeterde banden tussen de EU en de VS en zorgt het voor een gelijker speelveld met eenvoudiger en eerlijker handel tot gevolg.