18-08-2016  Binnenkort wordt de herziening van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15, kortweg PGS 15, gepubliceerd. Daar ging een lange weg aan vooraf. Macco Korteweg Maris, beleidsmedewerker bij de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is er nauw bij betrokken. Hij noemt het in EVO Logistiek nummer 4, die 1 september verschijnt, ‘een moeizaam verhaal’.

De hoogste tijd

“Het wordt de hoogste tijd dat iemand er nu eens een klap op geeft”, aldus Korteweg Maris. “Het is een proces met eindeloze discussies. Al pakt het voor het bedrijfsleven uiteindelijk wel gunstiger uit.”

Weinig oog voor nuances

Volgens Korteweg Maris denkt de overheid, en dan met name de brandweer, ‘nog te veel in effecten’. “Ze houden te weinig rekening met de preventieve voorzieningen die bedrijven hebben aangebracht, met als gevolg dat ze te weinig oog hebben voor nuances. Dat heeft geleid tot veel extra discussie. Zij zien het liefst overal blussystemen boven hangen, wat resulteert in een onhaalbaar, onrealistisch en onwerkbaar pakket aan eisen. Gelukkig zijn we erin geslaagd dat allemaal een beetje te downsizen. Natuurlijk, uiteindelijk is alles brandbaar. Ook stoffen die in water zijn opgelost, maar hoe ver wil je daarin gaan?”

Het hele verhaal

Lees het hele verhaal met Korteweg Maris begin september in EVO Logistiek.