Het douanevak: dat is toch geweldig?!

De veelzijdigheid én het steeds veranderende wereldplatform houden het vak interessant.

Marion Schamp, Assistant Manager Customs, Certified Customs Clerk - MCTA, Samsung Electronics Europe Logistics B.V. volgde meerdere douane-opleidingen bij ons. Ze vertelt in dit interview meer over het pad dat ze volgde.

Wat maakt jouw vak leuk?

“Ik zeg altijd: ‘Douane, dat vind je helemaal geweldig, of je vindt het alleen maar lastig’. Het douane-vak heeft een link met alle kanten van het bedrijfsleven. Een douanemanager houdt zich tenslotte niet alleen maar bezig met de douanewetgeving. Ook logistieke en financiële kennis zijn nodig om op de juiste manier de processen zo in te richten dat douaneprocedures de internationale handel kunnen dienen, in plaats van tegenhouden. Die veelzijdigheid én het steeds veranderende wereldplatform maken en houden het vak voor mij interessant.”

Welke ontwikkelingen zie je in het vakgebied?

“Handelsoorlogen, maar juist ook internationale samenwerkingen en de technologie die zich voortdurend verder ontwikkelt, zullen zorgen dat de Manager Customs een steeds belangrijkere rol in een internationale organisatie krijgt. Terwijl invoertarieven blijven veranderen, zal steeds meer nadruk komen te liggen op vergunningen, wetgeving en de naleving daarvan. De Manager Customs zal zich moeten blijven ontwikkelen om de internationale handel in goede banen te kunnen leiden.”

Wat heeft het volgen van de evofenedex opleidingen voor jou persoonlijk veranderd?

“Mede door jullie opleidingen IES/MCTA/MCTA2 is de inhoud van mijn werk drastisch veranderd. Dankzij het diploma MCTA heb ik niet alleen promotie gemaakt tot assistant manager, maar ondersteun ik nu ook het management in Europa met betrekking tot de douaneprocessen.

Zonder opleidingen, hulp en adviezen van evofenedex en niet te vergeten de steun en kansen die Samsung Electronics me geboden heeft, had ik deze stap in mijn carrière niet kunnen maken. Ik heb van jullie niet alleen geleerd hoe je signalen en risico’s moet ontdekken, maar ook hoe je die het beste kenbaar maakt bij de juiste personen. Ik heb daar nog dagelijks profijt van.”

En wat heeft het je werkgever Samsung Electronics Europe Logistics gebracht?

“Mijn scriptie over preferentiële oorsprong is binnen het bedrijf een compleet nieuw leven begonnen! Het signaal dat ik met mijn scriptie overbracht, is overduidelijk opgepakt binnen de organisatie. Het heeft geleid tot een global prestige project waarvan ik de projectleider ben. Inmiddels ben ik terug van een zakenreis naar het betreffende land van waaruit wij importeren. Tijdens onze fabrieksbezoeken daar hebben mijn collega en ik, samen met iemand van ons hoofdkantoor, de processen bekeken en afspraken gemaakt over de te maken verbeterslagen. Het is nu aan mij en mijn team om met de uitkomsten van deze bezoeken aan de slag te gaan en de samenwerking met de verschillende betrokken partijen nog verder te versterken, zonder in te boeten aan compliancy aan de Europese wetgeving.”

Waarom heb je er voor gekozen de opleiding bij evofenedex te volgen?

“Op het moment dat ik de stap maakte van declarant naar import-export specialist en daarna MCTA was er nog geen andere opleiding van vergelijkbaar niveau in Nederland. De keuze voor evofenedex is dan snel gemaakt, de opleiding is mij ook goed bevallen. De opleidingen hebben het juiste niveau en het geleerde is, in elk geval binnen mijn bedrijf, direct toe te passen. Dit komt het begrip van de leerstof alleen maar ten goede. Bijzonder prettig was de groepsapp met medestudenten MCTA. Die gebruiken we nog steeds om met collega’s kennis te kunnen uitwisselen. Een absolute meerwaarde van de opleiding!”

Heb je nog tips aan jouw vakgenoten?

“Het is altijd lastig om tips te geven aan mensen die al in hetzelfde vak zitten en die het klappen van de zweep kennen. Wat ik in ieder geval zou willen meegeven is: Blijf jezelf ontwikkelen en de internationale veranderingen op douanegebied volgen. En gebruik dat dan weer om jouw eigen uitdagingen te creëren en jouw kansen te grijpen.”


Manager Customs & Trade Affairs

Manager Customs and Trade Affairs (MCTA) is enerzijds een vakinhoudelijk expert op het gebied van douane en trade compliance en anderzijds een (proces) manager/bewaker. Een goede MCTA weet dan ook beide rollen professioneel in te vullen, een balans te vinden tussen deze rollen en op adequate wijze deze brugfunctie binnen zijn organisatie te vervullen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder