Ondersteuning met internationale financiering

Leestijd 4 minuten

1-7-2021  Vanwege de betalingsrisico’s is het voor Nederlandse ondernemers die kapitaalgoederen willen exporteren naar opkomende markten en ontwikkelingslanden, soms lastig een transactie te verzekeren via de reguliere exportkredietverzekering of door middel van andere zekerheden. Vooral wanneer het gaat om relatief kleine afnemers. Bovendien is een kredietverzekering vaak een voorwaarde voor een bank om de transactie te financieren. Soms willen banken transacties zelfs helemaal niet financieren. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) en Dutch Trade & Investment Fund (DTIF) zorgen samen voor een praktisch wereldwijde dekking als het gaat om financiering of het verstrekken van werkkapitaal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in 2014 gestart met het aanbieden van internationale kredietverzekering en financiering. In eerste instantie was deze financiering gericht op ontwikkelingslanden via het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Om exporteurs ook op andere markten te ondersteunen, is daarna het Dutch Trade & Investment Fund (DTIF) opgezet. Samen zorgen deze twee programma’s voor een praktisch wereldwijde dekking als het gaat om financiering door middel van wissels, het verdisconteren van uitgestelde Letters of Credit, of het verstrekken van werkkapitaal. Bovendien kunnen onder DGGF investeringsrisico’s worden afgedekt.

Ook andere positieve effecten

Bij de oprichting van het DGGF was het uitgangspunt dat de combinatie van hulp en handel centraal staat. Hier is dus een dubbele focus. Enerzijds richt het fonds zich op de Nederlandse export en investeringen (van voornamelijk mkb) naar ontwikkelingslanden. Anderzijds richt het fonds zich op de lokale bedrijvigheid in de ontwikkelingslanden zelf. Er zijn op dit moment 75 landen waar projecten in aanmerking komen voor financiering via het DGGF.

Een belangrijk element voor deze internationale financiering is de ontwikkelingsrelevantie van de individuele projecten. Hierbij kun je denken aan de creatie van nieuwe banen, kennisoverdracht en stijging van de productiviteit. Ook andere positieve effecten zoals milieu, volksgezondheid of voedselveiligheid kunnen een rol spelen bij de beoordeling van het project. Het fonds is additioneel aan de markt en is daardoor met name van toepassing op segmenten met een hoger risico, waarbij private financiering niet altijd mogelijk is.

Onder bepaalde voorwaarden kan het DGGF zelfs een financiering tot 5 miljoen euro aan jouw afnemer verstrekken. Dit kan overigens alleen als je (huis)bank de transactie niet kan of wil financieren. De afsluiting van een dergelijk financieringscontract is op basis van een leverancierskrediet en gaat samen met een exportkredietverzekering.

Reguliere kredietverzekering niet haalbaar

De afgelopen jaren zijn al vele tientallen mooie transacties mogelijk gemaakt door middel van het DGGF. Een mooi voorbeeld is Rural Spark. Zij leveren een complete kit met externe batterijen die worden opgeladen met zonne-energie, waardoor gebruik gemaakt kan worden van lampen, een televisie of een computer. Rural Spark richt zich voornamelijk op Afrikaanse landen waar de reguliere stroomvoorziening slecht of niet aanwezig is, maar banken stonden niet erg positief tegenover het financieren van deze transacties. Dankzij DGGF konden lokale distributeurs gebruikmaken van uitgestelde betaling. Zo kunnen zij de lokale klanten een pay as you go-constructie aanbieden. Het afgelopen jaar heeft Rural Spark dankzij DGGF al meerdere transacties kunnen realiseren in onder meer Kenia, Congo, Senegal en Nigeria.

Lubo Recycling Solutions uit Emmen heeft vorig jaar een complete recyclinglijn aan Zoomlion Ghana Ltd. geleverd. Het gaat om een afvalverwerkingslijn ter grootte van een voetbalveld, bestaande uit diverse recyclingmachines. Ghana wil het schoonste land van Afrika worden en zodoende is dit project een mooi visitekaartje voor Lubo Systems in deze regio. Voor zo’n groot project was een kredietverzekering echter onmisbaar. Een reguliere kredietverzekering bleek niet haalbaar, maar door gebruik te maken van DGGF kon de klant in Ghana gewoon worden bediend.

Tot 5 miljoen euro

Zoals aangegeven, is het DGGF alleen beschikbaar voor de 75 landen die op de DGGF-lijst staan. Maar ook bij exporttransacties naar de meeste andere landen kan het voorkomen dat er behoefte is aan steun in de vorm van leningen of garanties. Dan biedt DTIF de mogelijkheid tot financiering bij een exporteursverzekering. Uiteraard gelden hierbij voorwaarden en regels, maar als je wissels of promessen van je afnemer ontvangt, en jouw bank geeft hierop geen voorschot, dan kunnen wij dat voor een groot aantal landen doen tot 5 miljoen euro.

Zo heeft Lely, marktleider in melkrobots, verschillende producten kunnen leveren aan Hasan Türek Çiftliği in Turkije. Voor de Nederlandse banken was de waarde van de transactie te klein om iets te kunnen betekenen. Door gebruik te maken van de DTIF-regeling kon Lely de klant in Turkije een financiering aanbieden over drie jaar op basis van wisselfinanciering.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij DGGF en DTIF een rol hebben kunnen spelen bij internationale transacties. Daarom is het van belang altijd even contact op te nemen, zodat we samen kunnen zien of Atradius Dutch State Business iets voor jouw bedrijf kan betekenen. Kijk voor meer informatie op www.atradiusdutchstatebusiness.nl

Directeur Bert Bruning en export credit specialist Marijn Kastelijn zijn bij Atradius Dutch State Business verantwoordelijk voor respectievelijk de faciliteiten DGGF en DTIF. Dit artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder