Denk als werkgever ook aan stagiairs, BBL-leerlingen, oproep- en uitzendkrachten en medewerkers met consignatiediensten

Leestijd 3 minuten

22-1-2021  Vanaf zaterdagavond 23 januari tot en met dinsdag 9 februari geldt in Nederland een avondklok van 21.00 uur ‘s avonds tot 4.30 uur ’s ochtends. Werknemers mogen tijdens de avondklok alleen op straat zijn als dat voor het werk noodzakelijk is. Zij moeten bij controle een Werkgeversverklaring plus een Eigen verklaring kunnen laten zien, anders riskeren ze een boete van 95 euro.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het verstrekken van de werkgeversverklaring voor alle medewerkers die werk verrichten tijdens de avondklok, dus ook voor stagiairs en BBL-leerlingen. Denk ook aan oproepkrachten en medewerkers met consignatiediensten. Bij uitzendkrachten mag zowel een uitlener als een inlener die over de benodigde gegevens beschikt, de werkgeversverklaring invullen. Je mag geen eigen werkgeversverklaring opstellen, maar moet gebruikmaken van de formulieren die op de website staan van de Rijksoverheid en die je via deze link kunt downloaden. Onderaan deze pagina kun je deze bestanden downloaden als Word-documenten.

Stadslogistiek en bevoorrading

Nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok ook een Eigen verklaring en een Werkgeversverklaring bij zich hebben.

Internationaaltransportmedewerkers hoeven tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat ze voor een geldige reden tijdens de avondklok reizen. Deze medewerkers moeten wel zoals altijd een EU-certificaat/vrachtbrief bij zich hebben.

Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelendeel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 6.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Hoe werkt de Werkgeversverklaring?

Je vult de verklaring voor de werknemer in voor de aaneengesloten periode waarin hij er gebruik van zal maken. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn voor welke dagen en tijdstippen de werknemer voor werk buiten moet zijn. Als werkgever wordt van je verwacht dat je de afweging maakt of de uitvoering van het werk tijdens de avondklok noodzakelijk is. Daar wordt echter niet op gecontroleerd. De Eigen verklaring vult de werknemer zelf in.

De werknemer mag bij controle beide formulieren digitaal of op papier laten zien. Bij een papieren versie moet deze zijn ondertekend door de werkgever, bij de digitale is dat niet nodig. Je vinkt dan aan dat het naar waarheid is ingevuld.

ZZPérs

Voor zzp’ers geldt dat deze ook beide formulieren moeten kunnen tonen. De Werkgeversverklaring vullen ze zelf in. Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber Eats, DHL en PostNL. Je kunt er uiteraard wel zelf op controleren dat zzp’ers die in opdracht werk verrichten, in het bezit zijn van een dergelijke verklaring.

Uitzonderingen

Voor (zakelijke) reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen, volstaat het ticket en een negatieve PCR-test als bewijsmiddel. Artsen, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigbemanningen en passagiersscheepvaartbemanning.

Meer informatie en veelgestelde vragen over de avondklok kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder