26-04-2016  “Wie zonder brokken al twintig jaar gevaarlijke stoffen vervoert terwijl hij niet de juiste procedures volgt, mag nooit zeggen ‘het gaat toch goed’, want het loopt alleen maar goed af.” Dit zegt Peter Evenblij van Schenk Transport, internationaal transporteur van gevaarlijke stoffen in EVO Magazine nummer vier. Evenblij geeft op de Dag van de Gevaarlijke Stoffen die EVO op 19 mei organiseert, een workshop die in het teken staat van het beperken van risico’s van buitenaf.

Kwaadwillenden

Gevaarlijke stoffen zijn aantrekkelijk voor kwaadwillenden. Denk aan de productie van xtc, of terrorisme. Om ongelukken te voorkomen door het oneigenlijke gebruik van gevaarlijke stoffen, is het nu misschien wel meer dan ooit van belang te werken met een waterdicht en up-to-date beveiligingsplan.

De onbeheersbare factor

Tijdens de workshop ‘Beperk risico’s van buitenaf: hoe goed is uw beveiligingsplan’ zal Peter Evenblij, manager Quality, Health, Safety, Security, Environment - kortweg QHSSE-manager - dit benadrukken. Hij gaat onder meer dieper in op de vraag welke beveiligingsmaatregelen een bedrijf intern en tijdens het transport van gevaarlijke stoffen kan nemen. De workshop is onderdeel van het programma van de Dag van de Gevaarlijke Stoffen die EVO op 19 mei organiseert. Het thema van de bijeenkomst luidt ‘Personeel, de onbeheersbare factor?’

Terrorisme

Evenblij: “Wij hebben al heel lang oog voor veiligheid, maar het thema beveiliging is van een andere orde. Het heeft door maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen de laatste jaren sowieso een heel andere lading gekregen. Zo kunnen we simpelweg niet langer voorbij gaan aan terrorisme.”

Zoveel mogelijk schade

Bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren of laten vervoeren, moeten zich volgens Evenblij realiseren dat een terrorist uit is op zoveel mogelijk schade, ellende en ontwrichting met zo min mogelijk middelen. “De producten die wij vervoeren, zijn daarvoor uitermate geschikt. Ik hoef niemand uit te leggen hoeveel schade een terrorist kan aanrichten met een tankauto vol lpg of benzine.”

Aanmelden Dag van de Gevaarlijke Stoffen